Milorad Živković
0

"Starijima osigurati dostojanstvo i sigurnost"

SRNA
Milorad Živković
Milorad Živković
Presjedavajući Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj BiH Milorad Živković istakao je, povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, da je potrebno ispuniti niz mjera da bi sadašnjoj populaciji starijih u BiH bili osigurani dostojanstvo i sigurnost

Živković je istakao da je za to potrebno dodatno uskladiti postojeće zakone i politike, te uključiti sve relevantne aktere u BiH i uspostaviti kvalitetan mehanizam saradnje vladinog i nevladinog sektora.

Povodom obilježavanja Dana starih osoba, na Jahorini će 11. oktobra biti organizovan okrugli sto o temi ''Zajedno za bolji položaj starijih osoba u BiH'', saopštenno je iz Grupe za populaciju i razvoj u BiH.

Okrugli sto organizovaće Kancelarija UNFPA u BiH zajedno sa Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, osobe iznad 65 godina starosti čine 15,5 odsto ukupnog stanovništva BiH, a osobe između šest i 17 godina starosti 16,2 odsto ukupnog stanovništva, što ukazuje na činjenicu da je proces demografskog starenja u BiH napredovao.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština UN 1990. godine s ciljem naglašavanja važnosti brige prema starijima i stvaranju okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika takozvane treće dobi.