BiH
0

Stari most upisan na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine

NINA
Mostarski Stari most i stara gradska jezgra upisani su u petak na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine na zasjedanju godišnje konferencije UNESCO-va odbora u južnoafričkom gradu Durbanu.

Mostar je tako postao prvim gradom u BiH čiji se spomenik našao u društvu spomenika zaštićene svjetske baštine.

U izjavi iz Durbana mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ponosno ističe da je ovo veliki trenutak za Mostar. ''Ne mogu skriti svoje oduševljenje što smo uspjeli u svojim nastojanjima upisati se u svjetsko naslijeđe. Ovo je prvi upis BiH, a put do njega bio je mukotrpan, dugačak i vrlo zahtjevan'', izjavio je Bešlić, naglasivši da je ovo, prije svega, projekat grada koji treba donijeti boljitak gradu i državi.

Nakon što je Stari most uvršten na listu svjetske kulturne baštine, gradonačelnik očekuje da će UNESCO pomoći Mostaru i u financijskom smislu i u smislu bržeg rješavanja potrebne legislative u ovoj oblasti, ali i u očuvanju historijskog dijela Mostara.

''Sada moramo intenzivno početi raditi na UNESCO-vim propisanim propozicijama. Moramo formirati fond na državnom nivou za stalnu zaštitu, usvojiti zakone i unificirati procedure izvršenja. Također, moramo uključiti nauku u projekat obnove i za godinu dana, na sljedećem zasjedanju WHC-a, podnijeti izvještaj o napretku projekta zaštite i upravljanja starom gradskom jezgrom Mostara'', kazao je Bešlić.

Osim mostarskog gradonačelnika na konferenciji su sudjelovali ambasadorica BiH pri UNESCO-u u Parizu Željana Zovko, direktor i zamjenik direktora PCU-a Rusmir Ćišić i Tihomir Rozić te stručni konzultant Amir Pašić, stručnjak Ferhat Mulabegović i Anita Vlašić.

Bešlić je zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom projektu i koji su zaslužni za njegov uspjeh, posebno ističući ambasadoricu BiH pri UNESCO-u Željanu Zovko.

Naglašeno je da su zemlje prijatelji također puno pomogle da Mostar dođe do željenog cilja, među kojima su Italija, Nizozemska, Turska i Hrvatska, kao i dvije banke, Razvojna banka vijeća Evrope i Svjetska banka.