Otvaranje pregovora
167

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama EU: Svi su složni, BiH pripada evropskoj porodici

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama zastave Evropske unije u čast otvaranja pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a historijsku odluku za našu zemlju Grad Mostar je obilježio na poseban način.
Bez sumnje će slike nadaleko poznatog UNESCO-ovog spomenika obići svijet i pokazati koliko je ovaj korak na političkoj sceni važan za našu zemlju i koliko je Mostaru važno biti dio evropske porodice.

Zastava Evropske unije sinoć je projicirana i na zgradu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, dok se širom Mostar zajedno vijore zastave Evropske unije sa zastavama Bosne i Hercegovine još od srijede, kad se iščekivala sudbonosna odluka o budućnosti naše zemlje.

Zanimljivo je napomenuti da je ovo prvi put nakon rata, da se u Mostaru podjednako u svim dijelovima grada vijore iste zastave i to države Bosne i Hercegovine i Evropske unije i da je to obilježje u najvećem hercegovačkom gradu podjednako važno svim građanima i politikom predstavnicima.

Podsjetimo da je Evropsko vijeće (EV) odobrilo u četvrtak otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Evropskoj uniji, što je važno priznanje za našu zemlju koje dodatno produbljuje veze sa Evropskom unijom.

Dan prije Mostarske ulice su bile okićene zastavama, a među građanima je vladao optimizam, te su prizore sa gradskih ulica mnogi fotografirali za trajna sjećanja i društvene mreže.

Historijsku odluku kako su je nazvali mnogi strani i domaći dužnosnici Grad Mostar je obilježio prigodno uz poruku, "Svi smo složni u jednom, Bosna i Hercegovina pripada evropskoj porodici".