Doček mubarek mjeseca
790

Stari most prvi put osvijetljen ramazanskim porukama, građani i turisti uživali uz Neretvu

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U povodu dolaska mjeseca ramazana večeras je na luku Staroga mosta, njegovim južnim konturama, prikazana tematska video animacija odabranih i simboličnih motiva islamske umjetnosti karakteristične za podneblje Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na Mostar i njegove prepoznatljive simbole.

Kroz animaciju su prikazane univerzalne poruke vremena, od oživotvorenja, njegovih mijena, do cikličnosti učitanih u prepoznatljivoj ornamentici Karađoz-begove džamije, poruke moralnosti, nezaobilaznih nadanja kao pokretača i ishodišta egzistencijalnog istrajavanja, pri čemu je zavičajna domoljubnost podrazumijevajuća.

Animacija naglašeno ilustrira i značaj misaonosti oslonjene na kretanje kroz prostor i obzorja nedostižnih spoznaja Četverominutna animacija projicirana je u kontinuitetu od 20:30 do 22:00 sata i izazvala je divljenje brojnih fotoreportera, građana Mostara i stranih turista.

Ramazansku priču u najvećem hercegovačkom gradu organizovao je Grad Mostar u saradnji sa Centrom za kulturu, Medžlisom Islamske zajednice Mostar, BZK Preporod, Kulturnim centrom Mostar-Sjever i Merhametom i drugim ustanovama kulture treću godinu za redom u cilju da postane tradicija toga grada pod okriljem manifestacije "Ramazan u Mostaru".

Organizatori ističu da ovogodišnja manifestacija obiluje programom iz domena kulture i umjetnosti, te su priredili kroz mjesec ramazan koncerte duhovne i tradicionalne muzike, izložbe slika i promocije knjiga, te poseban ugođaj na ulicama Mostara, kao i u džamijama, avlijama i skrivenim kutcima starog grada.

"Želimo pronijeti lijepi duh ramazana, predstaviti naše običaje, okupiti zajednicu oko iskonskih vrijednosti,te u radosti i susretanju obogatiti naša prijateljstva sa svim dobronamjernim ljudima. Bogat program prati posebno okruženje koje je Grad Mostar pripremio za svoje građane i posjetioce", kazao je za Klix.ba član organizacionog odbora Haris Nazdraić.

Ističe kako su posebno ukrašene i osvjetljenje ulice u staroj jezgri grada lijep i poseban ambijent za večernje šetnje i doživljaj duha ramazana u Mostaru kao i iluminacija na Starom mostu, kojom se šalju poruke radosti dolazi ramazan u tom gradu.

"Cjelokupni program bit će krunisan 10. aprila obilježavanjem Ramazanskog bajrama i velikim koncertom naše muzičke dive Hanke Paldum i siguran sam da će sve generacije Mostaraca i Mostarki uživati u posebnim notama i muzičkoj umjetnosti naše bh. umjetnice", kazao je Nazdraić za Klix.ba.

Pozvao je građane i posjetioce Mostaru da dođu i uživaju u događajima manifestacije koja se službeno otvara subota 16. marta, koncertom Eldina Huseinbegovića u sportskoj dvorani USRC "Midhad Hujdur Hujka", te poručio da je "Ramazan u Mostaru", u organizaciji Grada Mostara posebna kulturna manifestacija i predstavlja dostojanstvenu regionalnu, ramazansku i orijentalnu priču koja Mostar ispunjava posebnim duhom.