Uz brojne sadržaje
315

Stari grad Ostrožac je čuvar krajiške historije nad smaragdnom Unom

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Cazinu postoji sedam starih gradova, neprocjenjive kulturne vrijednosti, a jedan se izdvaja - Stari grad Ostrožac.

Oni su ostavština naroda koji su živjeli na ovim prostorima stoljećima prije nas. Velika su to bogatstva u kulturnom, turističkom i historijskom pogledu.

Međutim, kad biste pitali Cazinjane i Cazinjanke, a sigurno i mnoge turiste koji su pohodili ovaj kraj, jedan se spomenik izdvaja posebno: Stari grad Ostrožac. Zidine srednjevjekovnog grada nadograđene su u turskom periodu, a završene dolaskom Austrougara na ove prostore.

Ovi posljednji napravili su i dvorac, danas jedini takav u BiH - dvorac Lotara von Berksa, koji se nalazi unutar zidina ovog nacionalnog spomenika.

I ne, nije to sve, ovaj prostor krije još jednu zanimljivost. Riječ je, naravno, o Koloniji skulptora "Ostrožac", manifestaciji staroj 55 godina koja je "iznjedrila" preko 150 monumentalnih skulptura isklesanih u kamenu bihacitu.

Ova kiparska djela čine Park skulptura pod vedrim nebom, jedinstven na prostoru jugoistočne Evrope. Skulpture su, po odluci Komisije za nacionalne spomeike BiH, sastavni i neotuđivi dio ovog spomenika.

Da je zub vremena, kao i ratna dešavanja, ostavio traga na zidinama ovog spomenika jasno je vidljivo obilaskom ovog lokaliteta.

Dvorac Lotara von Berksa posebno je oštećen i nije u potpunosti pristupačan. Međutim, u razgovoru sa direktorom JU „Centar za kulturu i turizam“ Cazin, Erminom Beganovićem, pod čijom upravom se nalazi ovaj spomenik, saznali smo i da se na uređenju, saniranju i projektovanjuuradilo mnogo proteklih godina.

"Naime, više od 70 posto vanjskog dijela zidina je sanirano, ojačano i fugirano u proteklih desetak godina. Urađena je i potpuna projektna dokumentacija za rekonstrukciju dvorca Lotara von Berksa, čija je procedura trajala više od dvije godine i koja je koštala preko 80 hiljada KM“, rekao nam je direktor Beganović.

Dodaje i to da su sanaciju i uređenje Starog grada Ostrožac pomagali sa svih nivoa vlasti, ali su to još uvijek nedostatna sredstva, sporadična i gotovo neiskoristiva u slučaju spomenika ovakvog kapaciteta. Smatra da je odavno bilo vrijeme da se spomenici ove vrste uključe u razvojne planove države i da budu sistemski potpomognuti do potpune sancije i konzervacije.

Ali i pored toga, ovaj spomenik ne prestaje oduševljavati turiste. Čini se da svakim novim dolaskom možete otkriti neku novu dimenziju i saznati neku novu priču, vezanu za historiju nastanka i izgradnje ovog prekrasnog kompleksa.

Dodatna vrijednost posjete Cazinu i prekrasnom dvorcu na Ostrošcu jesu mnogobrojne kulturne manifestacije koje se ovdje realiziraju, naročito u ljetnom periodu.

Dešavaju se unutar zidina i veliki koncerti, izložbe, predstave, predavanja, vjenčanja, kao i ekskurzije iz svih krajeva naše zemlje. Nisu rijetke ni organizirane posjete turista iz Slovenije, Austrije, Hrvatske...

"Omogućuje nam to da budemo optimistični u našim planovima za naredni period kada je Stari grad Ostrožac u pitanju. Radimo na prikupljanju sredstava za projektovanje ostalog dijela ovog spomenika, što će nam omogućiti da se priključimo i nekim evropskim fondovima za fnansiranje ovakve vrste projekata. Ono što je za nas bitno jeste da Stari grad Ostrožac živi kroz svoje aktivnosti kojih je iz dana u dan sve više što svakako utiče i na dodatnu promociju ovog neprocjenjivog bisera u BiH", zaključio je direktor Beganović.