BiH
0

Stari Grad i Istočni Stari Grad zajedno saniraju put Zlatište - Širokača

Sarajevo-x.com
Danas je potpisan Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije postojećeg lokalnog puta na dionici Zlatište – Širokača, između Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Istočni Stari Grad. Sporazum su, u ime općina, potpisali načelnici Ibrahim Hadžibajrić i Bojo Gašanović.

Istakavši da je ovaj dogovor postignut prije nekoliko mjeseci i da je riječ o saradnji dvije općine iz različitih entiteta, Hadžibajrić je podsjetio da je Općina Stari Grad u toku 2009. godine sanirala polovinu puta iz pravca Hambine carine, a ovaj Sporazum omogućava sanaciju i rekonstrukciju preostalog dijela. Taj dio puta je u jako lošem stanju i nije nikada saniran u postratnom periodu.

“Važno je istaći da ovo nije prvi zajednički projekat. U posljednje dvije godine, Općina Stari Grad i Opština Istočni Stari Grad, realizovale su zajedničke projekte uvođenja rasvjete u selu Mešinovići i u Faletićima, te sufinansirali sanaciju dva puta. Želim ovo istaći kao primjer izuzetne i korektne saradnje između dvije općine različitih entiteta,” riječi su Hadžibajrića.

Vrijednost ove investicije iznosi 58.000 KM, od čega će Općina Stari Grad participirati sa 35.000 KM, a Opština Istočni Stari Grad sa 23.000 KM. Dvije općine međusobno su se sporazumjele da će izbor izvođača radova izvršiti Opština Istočni Stari Grad, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Radovi bi trebali početi po završetku procedure, najvjerovatnije krajem aprila.

Gašanović je izrazio zadovoljstvo jer su Stari Grad i Istočni Stari Grad među prvim općinama koje su uspostavile korektnu i zdravu saradnju.

"Važno je da pomažemo narodu i ne gledamo gdje je entitetska granica, nego da želimo da taj put koji prolazi kroz i jednu i drugu opštinu bude urađen, da sve što se tiče infrastrukture bude završeno, te da stanovnici osjete poboljšanje životnih uslova u obje opštine", rekao je Gašanović.

On je dodao da je jedan od narednih ciljeva da olimpijska planina Trebević zajedničkim infrastrukturnim projektima spaja dvije općine, te da ova planina ponovo bude mjesto zajedničkih okupljanja na koju će svi moći doći i odmoriti se.