Nakon sudske presude
0

Stare štediše čekaju isplatu Ljubljanske banke

SRNA
Poslije odluke suda u Ljubljani da potvrdi prvostepenu presudu i donese odluku o izvršenju, na osnovu koje će Ljubljanska banka isplatiti 81.118 dolara jednom štediši iz BiH, oko 120.000 starih deviznih štediša u BiH s optimizmom čekaju dalje vijesti o sudbini sopstvenih potraživanja od 185 miliona dolara, piše sutrašnji "Fokus".

List navodi da taj iznos prelazi milijardu maraka kada se dodaju kamate koje su se gomilale godinama.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić kaže da se privatni novac ljudima mora vratiti,  jer on nije predmet sukcesije.  

Nišić navodi da mu je slovenački predsjednik Danilo Tirk pismeno odgovorio da je Slovenija spremna da isplati staru deviznu štednju, ali da vlasti BiH neće da pregovaraju s njim.

Navodeći da Invest banka Beograd duguje građanima BiH 94,3 miliona dolara bez kamata već 20 godina, što bi s kamatama iznosilo oko 600 miliona dolara, Nišić kaže da se obraćao i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, koji mu još nije odgovorio na pismo. 

"Hrvati su sav dug štedišama isplatili i jedini poštovali međunarodni ugovor koji su potpisale sve zemlje bivše Jugoslavije. Uz glavnicu, Hrvati su obračunali i kamatu od pet odsto. Ostale republike su isplatile dug svojim građanima, samo BiH nije ništa učinila za svoje stare štediše", naglasio je Nišić.

Prema njegovim riječima, u BiH ima ukupno 1,116 miliona štediša, od kojih je  544.480 u Republici Srpskoj.
Banke građanima BiH ukupno duguju 3,498 milijarde dolara, bez kamata, od čega samo Privredna banka Sarajevo i Jugobanka duguju 2,458 milijardi.