BiH
0

Stare devizne štediše traže učešće u izradu zakona

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Upravni odbor Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori zahtijeva od Parlamentarne skupštine BiH da hitno formira radnu grupu koja će odmah pristupiti izradi izmjena Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

U dopisu upućenom bh. parlamentarcima se navodi da predstavnici Udruženja moraju biti uključeni u radnu grupu.

„Predstavnici Udruženja će dati konstruktivan doprinos u radu radne grupe i pomoći, prije svega, kod odabira rješenja koja su prihvatljiva za vlasnike stare devizne štednje, koja će stare devizne štediše izjednačiti sa sadašnjim štedišama, a neće podrivati ekonomsku stabilnost države“, navodi se u dopisu.

Udruženje insistira da se radna grupa formira odmah, kako bi u što kraćem roku mogla ponuditi tekst izmjena i dopuna Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, „a taj zakon bi se mogao usvojiti prije početka korištenja godišnjih odmora“.

Iz Udruženja navode da je za ove aktivnosti rok od dva mjeseca predviđen i u zaključcima iz Izvještaja Privremene zajedničke komisije za utvrđivanje stare devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i podružnica u BiH, navodi se između ostalog u dopisu Udruženja.