BiH
0

Stare devizne štediše ponovo upozoravaju

FENA
Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori je upozorilo danas da će, ukoliko Dom naroda BiH ne prihvati odluke Parlamentarne skupštine BiH o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, usvojene prošle godine, ispuniti sve zadatke usvojene na Skupštini 27. decembra 2006. godine, uključujući i blokiranje banaka u kojima su stare devizne štediše imale novac.

Ovo udruženje je u saopćenju najavilo da će zatražiti od Vijeća ministara BiH i vlada Republike Srpske i Federaciji BiH da se poništi sva privatizacija izvršena starom deviznom štednjom.

Udruženje će, kako se navodi u saopćenju, uputiti zahtjev Tužilaštvu BiH da "preduzme mjere radi utvrđivanja odgovornosti Centralne banke BiH, nadležnih ministarstava i agencija koje opstruišu izdavanje novih dokumenata, odnosno štednih knjižica deviznim štedišama koji su za vrijeme rata na bilo koji način ostali bez svoje dokumentacije".

U saopćenju se kaže da protestno pismo bit će upućeno i Regulatornoj agenciji za komunikacije zbog nekorektnog izvještavanja javnih emitera, jer, Udruženje ističe da ima više od 30.000 članova i zastupa interese više od milion građana BiH i to im daje pravo da traže svoje mjesto u informativnom sistemu BiH.