Svetozar Nišić
0

"Stare devizne štediše će masovno protestvovati u Strasbourgu"

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja starih deviznih štediša u BiH i dijaspori Svetozar Nišić najavio je danas da će štediše protestvovati u Strasbourgu ukoliko se na uvaži njihov prigovor nadležnom vijeću Evropskog suda za ljudska prava na presudu u predmetu “Suljagić protiv BiH”.

Nišić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da očekuju da se odluka donese u roku od tri mjeseca, a ako bude nepovoljna “štediše će masovno protestvovati u Strasbourgu, jer im je ovdje zabranjeno”, podsjetivši pritom kako su završili nekadašnji njihovi protesti u Bosanskoj Gradišci.

Ističe i da su na nedavnoj skupštini ovog udruženja usvojeni i zaključci u kojima se “zabranjuje” institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH da upravljaju starom deviznom štednjom bez saglasnosti starih deviznih štediša, odnosno Nišića, kao “njihovog pravnog zastupnika”.

Nišić je “nezakonitom” ocijenio i danas emitiranu treću emisiju obveznica za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje u RS-u, optuživši Ministarstvo finansija da je “umanjilo i broj starih deviznih štediša i iznos koji se duguje”.

U usvojnim zaključcima se također “traži zabrana” korištenja i raspolaganja dokumentacijom stare devizne štednje u BiH od APIF-a u RS-u i AFIP-a u FBiH radi sprječavanja dalje zloupotrebe devizne štednje, “posebno u kupovini državnog kapitala u procesu privatizacije”.

Vlasti su pozvane i da prihvate prijedlog deviznih štediša i izrade novi zakon koji će u potpunosti zastupati međunarodne obaveze o ljudskim pravima.

On je ponovio stav da je neophodno izvršiti reprivatizaciju državnog kapitala, budući, da su se desile brojne zloupotrebe u tokom tog procesa.