{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stare devizne štediše 28. decembra blokirat će četiri granična prijelaza

F
23.12.2007. u 13:23
0
0
Stare devizne štediše 28. decembra blokirat će četiri granična prijelaza
0
Stare devizne štediše 28. decembra blokirat će četiri granična prijelaza
Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika RS-a organizirat će, 28. decembra, proteste i blokadu četiri granična prijelaza u BiH, Izačić, Pavlovića most, Bijeljina i Gradiška kako bi upozorili na potrebu rješavanja njihovih problema.
Predsjednik Upravnog odbora Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić pojasnio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da će blokada graničnih prijelaza početi u 13.00 sati i trajat će dva sata, a od toga će odustati jedino ukoliko se ispuni njihov zahtjev.

Taj zahtjev je, kako je naveo, da se prihvati odluka Predstavničkog doma Parlamentra skupštine BiH od 18. septembra prošle godine u kojoj se kaže da će se devizna štednja za pet godina isplatiti ili isplaćivati sa pet posto kamata.

Naveo je da se taj zahtjev može ispuniti i da sredstva postoje, te da su stare devizne štediše pristajale i na protuvrijednost svoje štednje u stanovima, poslovnim prostorima, zemljištu i drugo.

Ističući da su to zaključci vanredne sjednice proširenog Upravnog odbora tog udruženja, Nišić je dodao da, ukoliko se i ovi njihovi uvjeti ne prihvate, stare devizne štediše neće odustati već će odmah nakon Nove godine ući u sve banke u BiH i blokirati njihovo rad.

Pozvao je sve devizne štediše i sve druge građane da dođu na granične prijalaze kako bi skrenuli pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na "nepravdu učinjenu starim deviznim štedišama i drugim građanima".

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Milan Škrbić kazao je da to udruženje daje podršku protestima starih deviznih štediša, jer žele da upozore da se i sami poljoprivrednici, naveo je, nalaze u katastrofalnom položaju.

Škrbić navodi da blokadom graničnih prijelaza žele da primoraju vlasti u BiH da ispune obećanje vezano za verifikacju CEFTA sporazuma pri čemu se tražili i usvajanje zakona kojim bi se amortizirali prvi negativni udari na poljoprivredne proizvođače, a koji ne mogu biti konkuretni okruženju.

Svetozar Nišić je, između ostalog, rekao da su stare devizne štediše u proteklim godinama pokušali da sa bh. vlastima dođu do konačnog rješenja problema vraćanja stare devizne štednje, ali nisu uspjeli u tome zbog čega su se i odlučili na blokade graničnih prijelaza u BiH.

On je ponovio da je verifikacija stare devizne štednje "samo još prevara vlasti".

"Svi znamo da je 30 milijardi maraka izneseno iz zemlje u periodu od 1988. do 1991. godine i o tome imamo sve dokumente. Taj se novac i danas nalazi po nekim bankama. Kako smo saznali pet milijardi se nalazi na privatnim računima nekih političara", tvrdi Nišić.

Dodaje i da je "kontaktirao Interpol u Pragu i da mu je rečeno da trebaju odobrenje vlasti BiH da krenu u istragu kako bi se objavili računi onih ljudi koji u evropskim bankama drže te silne milione, dok ovdje građani umiru od gladi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: