Stanje kritično
111

Stanovnik sela Luka kod Srebrenice: Odsječeni smo od decembra, snijeg ne prestaje padati

Piše: M. N.
Predsjednik Mjesne zajednice Luka u općini Srebrenica Hamo Zulanović kazao je kako je situacija u ovom naselju i Kruševom Dolu kritična i da im je putna komunikacija blokirana od kraja decembra.

Pomoć su pokušavali dobiti u više navrata, ali kako je u januaru bilo mnogo neradnih dana, pomoć nije stigla. Danas su iz Sarajeva krenuli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite kamionima i mašinama kako bi im pokušali pomoći.

"Visina snijega je 80 centimetara u selu, a metar i po na planini. Snijeg ne prestaje padati. Kontaktirala me je inspektorica civilne zaštite iz Bijeljine kazavši kako nismo tražili pomoć od njih, a potom su stigle informacije do FUCZ-a da naše informacije nisu tačne i da su putevi prohodni. Rekao sam svima da ja ne govorim i ne pišem iz kancelarije, već s terena. Ja ovdje živim", rekao nam je Zulanović.

Svima koji sumnjaju da je situacija kritična, poručuje da upale automobile, dođu i sami se uvjere. Naglasio je kako do sada nije bilo potrebe za hitnim intervencijama u smislu evakuacije, ali da, ako se ovako nastavi, ništa nije isključeno.

"Ima dosta osoba koje su zabrinute za svoje zdravstveno stanje. Imamo male djece i starijih osoba. Od kraja decembra do danas su nam putevi bili prohodni samo pet sati. Snijeg ne prestaje padati. Mašine KJP Srebrenica su dolazile pet puta, ali one nisu adekvatne za čišćenje ovolikog snijega. Čim prođu snijeg ponovo prekrije sve. Imali smo situaciju da su momci tek jučer otkopali lopatama automobil koji je ostao zatrpan snijegom kada se prije nekoliko dana zaglavio na putu od Srebrenice ka ovom selu. Prema njihovim riječima (nadležnih iz RS, op.a.) mi ovdje bi trebalo da budemo taoci ili prepušteni sami sebi ili da se neko razboli i umre pa da intervenišu", rekao je.

Naglasio je kako je bio prinuđen da zove FUCZ te da se uzda u njih i Boga da će im pomoći.