Za čišći zrak
0

Stanovnici sarajevske ulice Harisa Kurtovića na Aneksu dobijaju gasnu mrežu

M. N.
Stanovnici ulice Harisa Kurovića u sarajevskom naselju Aneks uskoro bi trebali dobiti distributivnu gasnu mrežu, na koju će biti priključeno oko 45 domaćinstava.

U toku su radovi na izgradnji blizu pola kilometra gasovoda, kao i zatrpavanju kanala i tamponiranja ulice, koja će po okončanju radova po prvi put biti asfaltirana.

Kako nam je potvrdio šef gradilišta Šaban Podojak, urađen je glavni vod, položen cjevovod u tri kraka ulice, a preostalo je polaganje još 120 metara mreže, nakon čega će uslijediti priključenje stambenih objekata na gasni sistem.

Kako bi se stanovnicima ovog gusto naseljenog područja Novog Grada, osigurala što bolja putna komunikacija, radnici građevinske firme Džekos vrše i tamponiranje ulice, koja će biti asfaltirana čim se steknu vremenski uslovi za tu vrstu radova. Time će ovaj dio naselja, uz gasnu mrežu dobiti i asfaltiranu cestu.

"Nakon što završimo gasnu mrežu u ulici Harisa Kurtovića, radove ćemo nastaviti u ulici 14. juni u Dobroševićima, koja također nema asfalt, a koja će također na proljeće biti asfaltirana", kazao je Podojak, dodajući da će nakon izgradnje gasovoda u ovoj ulici, radovi biti nastavljeni u Dobroševićkoj ulici.

Ovim projektom bit će izgrađeno 2,3 kilometra gasne mreže u navedenim naseljima, a za te radove Općina Novi Grad iz budžeta za 2019. godinu izdvojila je 172.000 KM, dok je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sufinansiralo projekat sredstvima u iznosu od 85.000 KM.

Izgradnja primarne gasne mreže u ulici Dobroševićka i distributivne gasne mreže u ulici 14. juni, u jednom od najvećih novogradskih naselja Dobroševići, i ulici Harisa Kurtovića u naselju Aneks, nastavak je višegodišnjih ulaganja Općine Novi Grad u izgradnju gasne mreže na svom području. Realizacijom ovog projekta steći će se preduslovi za gasifikaciju šireg područja gusto naseljenih dijelova Novog Grada koja gravitiraju primarnom vodu naselja Dobroševići.

Naselja Dobroševići i Aneks su u ekspanziji razvoja, i nemaju drugu mogućnost za zagrijavanje objekata osim korištenja čvrstih goriva. Realizacijom ovih projekata stvorit će se mogućnosti za priključenje velikog broja stambenih objekata ovog područja na gasnu mrežu i korištenja ekološki prihvatljivog prirodnog gasa čime će se doprinjeti zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.