{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanovnici Sarajeva godišnje bace 250.000 tona smeća

F
23.5.2013. u 20:17
19
8
Stanovnici Sarajeva godišnje bace 250.000 tona smeća
19
Stanovnici Sarajeva godišnje bace 250.000 tona smeća
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stanovnici Sarajeva godišnje bace blizu 250.000 tona smeća od čega se manji dio reciklira, istaknuto ja na današnjem seminaru koji je održan u Sarajevu u okviru kampanje Federalnog ministarstva turizma i okoliša "Čist okoliš - čista savjest", čiji je cilj podizanje javne svijesti i općeg nivoa znanja o oblasti upravljanja otpadom, kao i informiranje javnosti o neophodnosti izgradnje regionalnih centara za upravljanje otpadom.
Tačnije, količinu od 250.000 tona smeća Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" u toku jedne godine preveze i odloži na gradsku deponiju "Smiljevići".

Međutim, i pored infrastrukture za reciklažu smeća instalirane na gradskoj deponiji, najveći dio otpada ostaje neobrađen i neiskorišten.

Maida Maravec iz Sektora za planiranje i razvoj KJKP Rad kazala je da tek 75.000 stanovnika Sarajeva ima pristup kontejnerima za odvojeno odlaganje otpada, što je preduslov za njegovu reciklažu. Ona je istakla i da KJKP "Rad" nastoji povećati broj ovakvih kontejnera, ali da sami nisu u stanju pokriti područje cijelog Kantona Sarajevo.

Današnji seminar, koji je otvorio pomoćnik ministrice okoliša i turizma FBiH Muris Hadžić, bio je prvi u nizu seminara koji će biti održani narednih mjeseci a bavit će se problematikom upravljanja čvrstim otpadom na kantonalnim nivoima u Federaciji BiH.

Hadžić je učesnike seminara upoznao o svim predstojećim aktivnostima kampanje koja se implementira unutar Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom u BiH.

Na današnjem seminaru govoreno je i o planovima za rješavanje ovog problema u Kantonu Sarajevo.

Stručni savjetnik za upravljanje otpadom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Mira Grgić naglasila je kako je oprema potrebna za selektivno prikupljanje otpada u domaćinstvima nabavljena i da se u određenim područjima Kantona Sarajevo primjenjuje takva metoda prikupljanja otpada.

Proširenje ovog projekta planirano je i na ostala područja Kantona, što će omogućiti intenzivniji pristup iskorištavanju upotrebljivih otpada i razvoju reciklaže.

Grgićeva je kazala da je u izradi Plan upravljanja otpadom Kantona Sarajevo za period 2013. - 2018. koji će obuhvatiti sve vrste otpada koje nastaju na području tog kantona, ciljeve upravljanja otpadom, plan organiziranja sistema upravljanja pojedinačnim vrstama otpada, kao i akcioni plan za period 2013. - 2018., saopćeno je iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: