Goražde
0

Stanovnici protiv gradske sanitarne deponije

FENA
Stanovnici naselja Glamoč u općini Goražde danas su blokirali lokalni put koji ovo naselje povezuje s centrom Goražda.

Razlog tome je Odluka koju je početkom augusta donijelo Općinsko vijeće Goražde, o ustanovljenju privremene gradske sanitarne deponije čvrstog komunalnog otpada za područje općine Goražde na brdu Trešnjica.

S obzirom na to da se ta lokacija nalazi odmah iznad naselja Glamoč, potpisivanjem peticije i današnjom blokadom puta stanovnici ovog naselja su iskazali nezadovoljstvo, ističući da ne žele deponiju smeća u blizini svojih domova. Uglavnom je riječ o povratnicima srpske nacionalnosti u ovaj dio općine Goražde te jednom broju Bošnjaka, koji smatraju da je ovim činom ugrožen njihov život dostojan čovjeka.

„Ovo je stvarno sramno. Odlučili smo se vratiti na svoja ognjišta, a oni sad žele da nam grade deponiju smeća. Mi čak nismo ni znali što se dešava dok mašine nisu došle da uređuju prostor za ovu deponiju. Što oni misle, kako ćemo mi živjeti ovdje i baviti se poljoprivredom ako deponija bude iznad nas“, istakli su ogorčeni stanovnici Glamoča.Tvrde da je cijela procedura oko izbora nove lokacije za deponiju provedena mimo zakonskih propisa te najavljuju nove blokade puta sve dok općinski organi vlasti ne promijene odluku o novoj lokaciji za deponiju smeća.

U Općini Goražde te navode demantiraju, tvrdeći da je Vijeće kao najviši organ vlasti donijelo legalnu i zakonitu odluku. Međutim, teško je predvidjeti šta će se dogoditi 1. septembra, kada na snagu stupa odluka o zabrani odlaganja smeća u naselju Lug i odluka o korištenju nove lokacije za deponiju,

„Ukoliko stanovnici Glamoča nastave blokadu puta onda će se i u Goraždu desiti ono što se ranije dešavalo u nekim drugim gradovima. Jednostavno mi nećemo imati mjesto na kojem ćemo odlagati smeće, tako da ćemo biti zatrpani. Ne znam što drugo da kažem, kazao je Enver Adžem, pomoćnik načelnika za imovinskopravne poslove Općine Goražde.

Stanovnici Glamoča nakon blokade puta stigli su i na današnju sjednicu Općinskog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o ovom problemu. Međutim, zbog današnje ostavke predsjedavajućeg Vijeća Smaje Baščelije te napuštanja sjednice vijećnika SDA, načelnika i njegovih pomoćnika, nakon utvrđivanja dnevnog reda i 13 vijećnika Stranke za BiH i SDP-a bili su prinuđeni prekinuti sjednicu i njen nastavak zakazati za 4. septembar, kada bi se trebalo raspravljati i o ovom problemu.

Načelnik Općine Goražde u pisanoj formi od Općinskog vijeća zatražio je da predloži provođenje važeće odluke ovog tijela od 6. augusta, da ne bi došli u situaciju da od 1. septembra općina Goražde bude suočena s problemom odlaganja čvrstog otpada.

U svom dopisu načelnik je podsjetio da je, nakon što su građani naselja Glamoč podnijeli peticiju kojom iskazuju nezadovoljstvo, ovaj problem razmatran na zajedničkom sastanku građana, predstavnika savjeta Mjesne zajednice i Javnog komunalnog preduzeća „6. mart“, te Općine Goražde, međutim, dogovor nije postignut.