Ugroženo 12 kuća
176

Stanovnici kod Maglaja ponovo u problemima, rijeka Fojnica poplavila kuće i njive

Piše: E. M.
Mještani Bradića posmatraju kako voda plavi njihove objekte (Foto: E. M./Klix.ba)
Mještani Bradića posmatraju kako voda plavi njihove objekte (Foto: E. M./Klix.ba)
U mjestu Donji Bradići kod Maglaja rijeka Fojnica ponovo je stvorila probleme za mještane poplavivši njihove kuće i dobra i to po drugi put u samo 20-ak dana.

RIjeka Fojnica je početkom maja u ovom naselju poplavila nekoliko kuća nakon što je izlila iz svoga korita, a skoro mjesec dana poslije, nova kiša stvorila je i nove probleme.

Mještani su i danas u šoku posmatrali kako voda ulazi u njihove kuće i pomoćne objekte, a još uvijek niko nije došao da im pruži pomoć.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovo je drugi put da rijeka Fojnica pravi problem na ovom području i ovako će biti sve dok općinari i načelnici ne pošalju nekoga da napravi neki red ovdje. Najveći lopovluk rade na ovom području. Morali su ovo sanirati, sada neka dođu i pogledaju pod vodom objekte koji su bili i prije nepunih mjesec dana, a ako ovako nastavi, bit će još gore", kazao je mještanin Donjih Bradića Kasim Topčić.

Dodao je da je današnji problem mogao biti riješen da su općinske službe nakon majskih poplava došle u ovo mjesto i očistile korito u kojem je bilo zaglavljenih balvana drveća i drugog materijala. Međutim, niko nikad nije došao zbog čega su posebno ogorčeni jer su ih više puta lično zvali i tražili pomoć.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Samo da su došli i očistili korito nakon prvih poplava, ovo se ne bi dogodilo. Ovo ovdje je 90 posto uzrok ljudskog faktor, ali i rješenje je ljudski faktor. Morali su mašinama očistiti korito od balvana i svega što je nanijelo", dodao je Topčić.

U mjestu Donji Bradići ugroženo je 12 kuća, vodostaji su u porastu, a kiša koja pada na području Zeničko-dobojskog kantona stvorila je probleme i u Kaknju, dok se na području Tuzlanskog kantona rijeka Jala već izlila iz svoga korita i poplavila brojne objekte i oštetila mostove.