Sarajevo
373

Stanovnici Hrasnog protive se izgradnji nove zgrade, plaše se da će zakloniti sunce i zagaditi zrak

I. M.
Foto: Facebook nalog Srđana Srdića
Foto: Facebook nalog Srđana Srdića
Građani mjesne zajednice Trg heroja u Hrasnom protive se izgradnji nove zgrade što bi trebalo biti dozvoljeno kroz "hitan" postupak izmjene Regulacionog plana.

Arslan Dučić, vijećnik u Općini Novo Sarajevo objavio je na svom Facebook profilu video prilog o problemu koji je nastao u ovoj općini.

On je poručio da su ugrožena prava najmanje 260 građana iz ulice Aleja Lipa te da moraju biti zaštićena.

"Naime, u ulici Aleja Lipa prethodnih nekoliko sedmica oko 260 sugrađana se bori sa općinskom administracijom i investitorima koji pokušavaju kroz 'hitan' postupak izmjene Regulacionog Plana da dobiju građevinsku i urbanističku saglasnost da grade novi stambeno-poslovni objekat", poručio je.

Foto: Facebook nalog Srđana Srdića
Foto: Facebook nalog Srđana Srdića

On je kazao da je sa sugrađanima na lokaciji, pored njega, bio i vijećnik Srđan Srdić koji je kazao da ovaj projekat neće podržati.

"Građani nisu za dodatne izgradnje na prostoru mjesne zajednice Trg heroja. Na sjednici koja je održana nekad u novembru prošle godine ja i kolega Dučić smo bili izričito protiv ovog projekta. Upozoravali smo Vijeće i vlast da ne podrži ovo jer građani nisu za nove izgradnje i nebodere. Nisu nas poslušali. Nama je ponuđeno četiri sprata i prizemlje. Međutim, plan se sada promijenio, investitor želi pet spratova i dva dodatna sprata ispod zemlje. Ukoliko ova odluka u ovom formatu dođe na sjednicu Vijeća, mi apsolutno ovo nećemo podržati, a potrudit ćemo se maksimalno da do tada idemo u smjeru da se ovaj plan stavi van snage", rekao je Srdić.

Foto: Facebook nalog Srđana Srdića
Foto: Facebook nalog Srđana Srdića

Sugrađani su poručili da gradnjom ovog objekta bi se narušio kvalitet života sugrađana, dvostruko veće zemljište površine i desetak metara visočijeg od postojećeg gubi se zelena površina, gubi se sloboda kretanja, gubi se pravo na pogled, pravo na sunce.

Dučić je kazao da su sugrađani poručili da ono što se dobija jeste zagađeniji zrak, znatno uvećan protok vozila i buka koju taj protok izaziva (ispod samih prozora i ispred ulaza u slijepoj ulici koja je do sada služila samo za parking).


Oni su poručili i da će se dobiti nesigurnost u kretanju pješaka, posebno djece, dobit će se betonska grdosija, otprilike veličine TC Robot, koja sprječava sunce, koja ljeti isijava toplotu.

"Kraće rečeno, kvalitet života se trajno pogoršava. Građani to, jednostavno, neće dozvoliti. Zbog njihovih života i zbog budućnosti njihove i naše djece. Kao i zbog onih koji će ovdje biti poslije svih nas", rekao je Dučić.