Uslijed naglih vrućina
35

Stanovnici Hercegovine u strahu od zmija, ulaze im u kuće i automobile

G. Š.
Stanovnici Hercegovine su posljednjih dana u strahu od zmija čije se najezde otkrivaju na brojnim lokalitetima, uslijed naglih vrućina koje se zadnjih dana bilježe na jugu naše zemlje, te činjenice da sve češće zmije ulaze u porodične kuće i automobile.

Ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u posljednjih mjesec dana intervenisale u više navrata kako bi uklonili zmije iz kuća i automobila. Oni su prošle sedmice u samo jednom danu zmije hvatali u porodičnim kućama u Blagaju i Livču.

Brojne intervencije

Istog dana su intervenisali i čapljinski vatrogasci zbog uklanjanje zmije ispred poslovnog prostora na Rivi, dok je desetak dana prije toga u središtu grada ubijeno nekoliko zmija, a potom je zabilježena najezda u blizini porodične kuće u okolici Čapljine.

Pripadnici DVD-a Stolac su u zadnjih 10 dana imali tri intervencije hvatanja zmije u porodičnoj kući, a koliko je stanovnika Hercegovine samo vodilo borbu sa zmijama teško je i zamisliti.

Oni koji nisu imali sreće zaradili su ugrize te završili u jednoj od bolnica, gdje su dobili serum protiv zmijskog otrova i adekvatnu medicinsku pomoć.

Kako su naveli iz SKB-a Mostar i Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", svi hospitalizovani pacijenti su ugriz zaradili na perifernim područjima, ruke ili noge. Navode da su došli s ogromnim crvenim oteklinama te da liječenje trajalo oko desetak dana.

Iz Mostarskih bolnica navode kako imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova, te poručuju građanima kako je u slučaju ugriza zmije najvažnije pružiti adekvatnu pomoć.

Savjeti građanima

Savjetuju da se odmah pozove Hitna medicinska pomoć i da se osoba ne pomjera, te da se dio ekstremitet imobilizira, a nikako povezivati ranu, jer bi to moglo dovesti do amputacije.

Uz uvažavanje preporuka, ostaje nada da ovi savjeti neće trebati, ali ih je dobro znati u slučaju bliskog susreta s poskokom, šarkom ili nekom drugom vrstom zmije koja obitava u Hercegovini.

Vatrogasne ekipe upozoravaju sve stanovnike da preventivno djeluju te čiste svoja dvorišta i ne ostavljaju otvorena vrata, kako bi bili sigurni da ih zmija neće iznenaditi. Ističu da će se time zaštiti od eventualnog ugriza, a vatrogasne ekipe poštedjeti od posla kojeg je sve više.

Na kraju treba podsjetiti da u Hercegovini postoje otrovnice čiji ugriz može biti opasan po život te da su prevencija i pojačan oprez najbolja zaštita svih stanovnika.