Vanredna situacija
16

Stanovnici Han Pijeska ostali bez centralnog grijanja zbog pucanja cijevi

SRNA
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
U naseljenom mjestu Han Pijesak je pukla toplovodna cijev, pa u naselju nema centralnog grijanja, saopšteno je iz Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac.

Normalizacija vodosnabdijevanja očekuje se u toku dana, jer zbog nestanka struje na području Pjenovca, gdje je izvorište Štekavac odakle se grad napaja vodom, od jučer nema vode, istaknuto je u saopćenju.

"Sa terena nije bilo poziva za pomoć, izuzev jučer kada su zbog kvara na automobilu u mjestu Gođenje evakuaciju zatražili jedna odrasla osoba sa dvoje djece. Tom prilikom su intervenisali vatrogasci i prevezli ih terenskim vozilom do Han Pijeska", istaknuto je u saopćenju.

Magistralni put koji prolazi kroz naseljeno mjesto Han Pijesak je očišćen i prohodan, a saobraćaj se odvija otežano zbog ugaženog snijega.

Regionalni putevi Han Pijesak-Pjenovac i Han Pijesak-Podžeplje su prohodni, ali se saobraća otežano. Lokalni putevi čije je čišćene u nadležnosti lokalnih preduzeća "Mane" i "Bjelaković" su teže prohodni i mogu saobraćati terenska vozila, a čišćenje je otežano zbog visine snijega.

Načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac Sokolac Željka Kovačević sa situacijom se upoznala na licu mjesta, boraveći u posjeti kod načelnika opštine Han Pijesak Vlade Ostojića.

"Uvjerila sam se da jenjavaju snježne padavine, koje su već slabog intenziteta i čiji se prestanak, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, može očekivati, čime bi se i situacija koliko toliko stabilizovala", rekla je Kovačevićeva.

Zbog obilnih snježnih padavina i visine snijega koja dostiže do jednog metra, Štab za vanredne situacije opštine Han Pijesak je na sjednici održanoj danasdonio odluku o proglašenju vanredne situacije na području opštine Han Pijesak.