Republika Srpska
0

Stanogradnja pred kolapsom, a cijene ne padaju

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stanogradnja i građevinska industrija u Republici Srpskoj /RS/ u posljednje dvije godine bilježe konstantan pad, a ukoliko se nešto ne preduzme desiće se kolaps - procjenjuje Ranko Milić, građevinac iz Bijeljine i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

"Neophodno je da se prije svega zaustavi pad, pa da tek onda počnemo razmišljati o oporavku. Građevinskoj industriji u RS, ali i u BiH prijeti kolaps", rekao je Milić i dodao da rješenje treba tražiti u razgovorima i radovima, a ne čekanju na neka bolja vremena, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Odgovarajući na pitanje da li će se izlaskom iz krize popraviti situacija u građevinarstvu, Milić naglašava da nas kriza tek očekuje, jer "iza građevinske industrije koja je pred kolapsom i koja zapošljava veliki broj radnika vezano je mnogo drugih grana privrede".

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost građevinskih radova u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine manja je za 30,6 odsto, dok je broj radnika u istom periodu manji za oko 10 odsto. Pad građevinske aktivnosti zabilježen je i u 2009. u odnosu na 2008. godinu i to za gotovo 50 odsto.

Građevinari ističu da je pad u ovoj godini u odnosu na prethodnu daleko veći, jer su investitori i graditelji dio poslova iz prošle godine prenijeli u ovu, tako da je statistički ublaženo padanje građevinske industrije.

Prema Milićevim riječima, sljedeća na ivici propasti je industrija opekarskih proizvoda jer ove firme u prethodnom periodu samo su proizvodile i lagerovale crijep, ciglu i tako dalje, a potražnja za tim konstantno je padala i danas gotovo niko i ne kupuje taj materijal.

Dragan Tešić iz Agencije za promet nekretnina ASTRA kaže da se u posljednje dvije godine u BiH konstantno bilježi pad prodaje stanova, a pogotovo poslovnih prostora.
Veljko Jarić, direktor "Aragosta investa", firme koja se bavi projektovanjem, izvođenjem radova i prodajom nekretnina, kaže da je stanje jako loše, te da stanove kupuju jedino oni kojima Investiciono-razvojna banka odobri kredit.

Iako se padom stanogradnje očekivalo da padnu i cijene stanova, trgovci nekretninama ističu da do toga neće doći jer tržište još nije zaokruženo.

"Za razliku od Hrvatske, gdje ima viška stanova, to u RS još nije slučaj, tako da nema osnova za spuštanje cijena stanova", rekao je Jarić i istakao da se u narednom periodu ne može očekivati pad cijene kvadrata jer sadašnje cijene su, kako je ocijenio, više nego realne.