BiH
0

Stanković: "Prioritetnu akciju" ka Mladiću vode BIA i MUP

FENA
Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković izjavio je sinoć da "prioritetnu akciju" prema haškom optuženiku Ratku Mladiću vode pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Svi ti poslovi su u njihovoj ingerenciji, a Vojnobezbjedonosna agencija sarađuje s njima samo u vojnom dijelu, kroz aktivnosti koje se odnose na bivše i sadašnje pripadnike Vojske", rekao je Stanković u intervjuu Radio-televiziji Srbije.

Stanković je rekao da je taj krucijalni problem (slučaj Mladić) u nadležnosti civilnih struktura i dodao da "nema neki veći uvid u ono što oni (BIA i MUP) rade".

"To su veoma teški i složeni zadaci...Ukoliko se napravi mala greška, može da ne dođe do onog rezultata koji se očekuje", rekao je ministar odbrane SCG.

Stanković je odbacio navode novosadskog advokata Nemanje Aleksića koji je najavio podnošenje krivične prijave protv njega zbog navodnog pozivanja Mladića da izvrši samoubistvo.

Ministar odbrane SCG je istakao da to nikada nije rekao, već je u kontekstu obavljanja odgovornih dužnosti objasnio kako bi on postupio u sličnoj situaciji.

Stanković je ocijenio da Aleksić ne poznaje činjenično stanje vezano za Mladićevo penzionisanje, koji nije penzioner Vojske SCG, i najavio da će se pojaviti pred sudom kada ta krivična prijava bude poznata.

Aleksić je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Stankovića zbog toga što je pozvao Mladića da se preda ili izvrši samoubistvo.

On je u izjavi novosadskom "Dnevniku", 5. marta, ocijenio da je Stanković počinio krivično djelo navođenja na samoubistvo, i to zloupotrebom službenog položaja.

Aleksić tvrdi da je ministar odbrane SCG, kome je u vojnoj hijerarhiji podređen i Generalštab Vojske SCG, pozvao rezervnog oficira Vojske SCG, dakle potčinjenog, da počini samoubistvo, prenio je Tanjug.