Stanko Stanić: SBK nema ni zakon o visokom obrazovanju

F
FENA
13.12.2012. u 16:32
0
0
Stanko Stanić: SBK nema ni zakon o visokom obrazovanju
0
Stanko Stanić: SBK nema ni zakon o visokom obrazovanju Stanko Stanić
Korupcija u obrazovanju prisutna je kao i u mnogim drugim segmentima u društvu te je stoga nepotrebno imati iluzije da će biti u potpunosti iskorijenjena, ali ju je potrebno držati na što je moguće nižem nivou, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr. Stanko Stanić.
Stanić je bio jedan od učesnika dvodnevne regionalne konferencije pod nazivom "Integritet visokog obrazovanja i prevencija korupcije" u Sarajevu koju je organizirao Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Stanić je istaknuo da je ovaj univerzitet radi predano na realizaciji Programa za borbu protiv korupcije, odnosno propisuje i realizira mjere preventivnog djelovanja. Univerzitet je potpisao ugovor o zajedničkom djelovanju u analizi pojave korupcije na Univerzitetu s tri nevladine organizacije TIBiH, Kyodo centar za civilno društvo i Vesta iz Tuzle.

Govoreći o različitim oblicima korupcije, Stanić ističe da je jednako opasno i kada profesor uzima novac od studenta i kada ga student daje bez obzira na to da li se radi o 1 KM ili o 10.000 KM te je stoga se boriti protiv najmanjih oblika korupcije.

Kao konkretne vidove korupcije, Stanić je naveo da je polaganje ispita "u četiri oka" teža povreda radne obaveze i što će se u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih strogo sankcionirati.

Univerzitet u Banjoj Luci ima svoj program preventivnog djelovanja i akcioni plan za realizaciju, a u fazi je i formiranje Komiteta za borbu protiv korupcije na čijem čelu će biti prorektor Univerziteta, svaki fakultet imat će po jednog predstavnika dok će i studenti biti dio tog komiteta.

Također, u Pravilniku za izbor u akademska zvanja predviđeno je da anketiranje koje studenti provode o kvaliteti nastavnog procesa ima uticaja na izbor nastavnika, te nastavnik koji je dobio manju ocjenu od 6,5 neće imati pravo da dobije izbor u više znanje ili na reizbor. To ne znači, kaže Stanić, da će nastavnik ostati bez posla moći će se baviti istraživanjima, ali ne i nastavnim procesom.

Na kraju je naglasio da studenti postaju otvoreniji i nastoje da diploma s kojom završavaju fakultet ne bude "okaljana nezakonitim radnjama profesora, asistenata, studenata ili roditelja, zbog čega se i odlučuju za prijavljivanje korupcije".

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Damir Marić bio je član tima koji je radio na izradi programa mjera prevencije korupcije u FBiH u kojem su ponuđene 62 mjere za sprječavanje korupcije na univerzitetima u Federaciji BiH koji je u javnoj raspravi i trebala bi ga uskoro usvojiti Federalna vlada.

Marić je između ostalih mjera koje je potrebno implementirati naveo da je potrebno da Srednjobosanski kanton donese zakon o visokom obrazovanju kojeg nema iako u tom kantonu djeluje nekoliko univerziteta te se postavlja pitanje na osnovu čega rade, s druge strane zakoni u drugim kantonima su različiti i nisu usklađeni, a upozoreno je i da univerziteti nisu integrirani, oni koji jesu imaju probleme s finansiranjem i neke druge probleme, dok sve to ostavlja prostor za korupciju.

Ukazao je i na to se korupcija ne ogleda samo u primanju mita i u odnosu profesor-student, nego i u slučaju izbora profesora, napredovanje profesora, obavljanje funkcija u nadzornim i upravnim odborima itd.

Fokus konferencije bio je na diskusiji o rješenjima koja su do sada dala rezultate na polju borbe protiv korupcije u oblasti visokog obrazovanja te prijedlozima za jačanje integriteta visokoškolskih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: