Slijedi sanacija štete
27

Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu se normalizuje, rijeke se povlače u korita

Piše: E. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Sve rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona bilježe opadanje vodostaja i povlaćenje u svoja korita. Tako rijeka Usora koja je bila najkritičnija na području ZDK danas ima dva metra niži vodostaj nego jučer.

Vodostaj rijeke Usore na području općine Doboj Jug, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, iznosi 180 cm u Kaloševićima i 226 cm u Tešanjci te je trenutno u svom Koritu, što je omogućilo nesmetano ulijevanje u rijeku Bosnu.

"Prema posljednjim informacijama s terena, vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a ona se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševićima. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra je došlo na području MZ Rosulje i ima tedenciju rasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće", poručili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Stanje se normalizuje i u Maglaju. Svi putevi danas su prohodni, a put ispod Gradskog mosta, koji je bio u blokadi nakon povećanog vodostaja rijeke Bosne iznad pet metara, danas je prohodan. Vodostaj Bosne u Maglaju jutros je iznosio 309 cm te više ne predstavlja opasnost.

"Uposlenici civilne zaštite tokom cijele noći su imali dežurstvo te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem", dodaju iz CZ ZDK.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Rukovoditeljica Vatrogasne jedinice Žepče Blaženka Ramljak je kazala da se stanje normalizuje i u ovoj općini gdje su najveću štetu pretrpjeli privredni subjekti te putna infrastruktura u mjestu Ljubatovići, Brankovići i Bistrica. Dodala je da je komisija na terenu te da se vrši procjena štete, ali i da se rijeka Liješnica vratila u svoje korito.

U Zavidovićima su u proteklim satima čišćeni nanosi s regionalnih i lokalnih cesta te odvoda na gradskim lokacijama. Vodostaj Bosne u Zavidovićima je viši, ali nije ugrožavajući, dok je vodostaj rijeka Krivaja i Gostović visok.