Tematska sjednica
15

Stanje u Zavodu Pazarić će 4. decembra biti tema zastupnika Federalnog parlamenta

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju u zavodima za zbrinjavanje zakazana je za 4. decembar 2019. godine.
Tema sjednice je, kako se navodi u zaključku Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Podjećamo, na prošlosedmičnoj konferenciji za medije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore.

"Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 uposlenih, od čega je 27 ekonomista 47 bolesne djece. Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma", kazala je Ćudić.