|

Stanje u Konjicu, Jablanici i Gacku pod kontrolom, pripadnici CZ dežuraju na terenu

Stanje u Konjicu, Jablanici i Gacku pod kontrolom, pripadnici CZ dežuraju na terenu
42
Piše: R. D.
3.2.2018. u 19:14
18
komentara
42

dijeljenja
Stanje u Konjicu, Jablanici i Gacku pod kontrolom, pripadnici CZ dežuraju na terenu Foto: Arhiv/Klix.ba
Kiša koja od sinoć pada u Hercegovini napravila je značajne probleme u njenim sjevernim i istočnim dijelovima. Ipak, uz velike napore pripadnika Civilne zaštite, drugih javnih službi i građana, trenutna situacija je zadovoljavajuća.
Pero Pavlović, glasnogovornik Operativnog štaba Civilne zaštite HNK za Klix.ba je kazao kako je stanje pod kontrolom.

"Od ranih jutarnjih sati angažovana je bila raspoloživa mehanizacija na raščišćavanju putnih komunikacija Glogošnica – Ravna – Bijela, put prema deponiji otpada Zekom, put Ostrožac – Šabančići i put prema Čivelju. Svim putevi osim Ostrožac – Šabančići su raščišćeni i prohodni, a do kraja dana se i ta putna komunikacija trebala vratiti u funkciju", kazao je Pero Pavlović.

Od naseljenih objekata u Jablanici ugrožen je bio jedan stambeni objekat ispod magistralnog puta u Donjem Paprasku, gdje prema izvještaju CZ Jablanica nije bila potrebna evakuacija.

"Što se tiče Konjica, najteža situacija bila je na lokalitetu sela Otežani gdje je na putnoj komunikaciji koja povezuje selo sa drugim dijelovima općine došlo do više odrona i klizišta. U toku prošle noći došlo je do odron stijene koje je udarila i urušile vanjski zid kuće u naselju Pleha, gdje je pričinjena veća materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih osoba, a trenutno stanje je stabilno. U toku noći, zbog odrona bile su blokirane putne komunikacije u mjestima Radova i Prijeslop. Tokom dana posljedice su sanirane i uspostavljena je prohodna putna komunikacija", rezimirao je stanje u konjičkoj općini, Pero Pavlović.

Željko Stojanović, glasnogovornik Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske kazao je za Klix.ba da su i pored rekordnih dnevnih količina padavina na području Gacka i Tjentišta, sve komunikacije u Republici Srpskoj prohodne.

Izuzetak nije ni saobraćajnica Čemerno – Gacko, gdje se voda prelijeva preko kolovoza, ali saobraćaj se i dalje odvija.

"Prateći vremenske prognoze znali smo šta dolazi, tako smo i obavijestili naše područne urede. Klizište koje se aktiviralo na području Nacionalnog parka Sutjeska je pod kontrolom, ali ono se nalazi 350 metara od saobraćajnice Tjentište – Gacko i nju ne ugrožava", kazao je Stojanović.

Ozbiljna situacija bila je i na površinskom kopu rudnika Gacko, ali ljudi i imovina ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi.

"U popodnevnim satima kiša je stala na području Istočne Hercegovine, tako da je i zbog toga stanje znatno bolje", kazao je za Klix.ba, Željko Stojanović.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...