Nevenka Savić
0

Stanje u DEI BiH zadovoljavajuće

FENA
Nevenka Savić
Nevenka Savić
Novoimenovana direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Nevenka Savić ocijenila je danas da je stanje u ovoj državnoj instituciji zadovoljavajuće i da u proteklom periodu nije bilo zastoja u njenom radu.

Ona je u prvom obraćanju medijima od kada je prije dva dana preuzela ovu dužnost kazala da je obavila prve razgovore sa svojim saradnicima o planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Navela je da je Direkcija redovno obavljala aktivnosti u proteklom periodu i da su svi potrebni izvještaji i dokumenti redovno pripremani. Jedan od njih je prilog institucija za izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija, koji je prije dva dana upućen u Brisel.

-Ljudi koji operativno redovno rade na pripremi izvještaja kažu da on nije dobar, ali će konačnu ocjenu o napretku BiH sredinom oktobra dati Evropska komisija (EC), kazala je Savić.

Ustvrdila je da će u svom radu nastojati biti profesionalna, odgovorna i transparentna u skladu s principima državne službe. DEI shvata kao operativno tehničko tijelo koje je odgovorno za proces približavanja BiH EU.

Ona ističe da je spremna prenijeti sve poruke iz Brisela o tome šta nije urađeno i šta treba da se uradi, a da će sva politička pitanja biti proslijeđena na politički nivo odlučivanja.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, rekla je da će raditi na unapređenju koordinacije između institucija na državnom nivou, te između državnog nivoa i nižih nivoa vlasti i između domaćih institucija i EC-a.

DEI ima zadatke i u vezi s harmonizacijom zakonodavstva te je jedan od zadataka koordinacija aktivnosti na ovom planu da bi se razvile procedure za označavanje zakona s oznakom E, koji bi se prioritetno usaglašavali u Vijeću ministara BiH i parlamentu BiH.

Direktorica DEI-a je proces prevođenja dokumenata ocijenila problematičnim zbog nedostatka finansijskih sredstava, najavivši da će ovaj problem kandidirati kod nadležnih institucija.

-Nije običaj da EC daje sredstva za prevođenje i dosad su sve zemlje kandidati i one koje su već članice EU same osiguravale ta sredstva, navela je Savić.

Ocijenila je i da se Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dobro provodi, izuzev u dijelu koji se odnosi na zakon o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina.

Također, jedna od aktivnosti Direkcije bit će i provođenje pripremnih aktivnosti na izgradnji kapaciteta za provedbu i podršku slijedeće tri komponente IPA projekta.