U borbi s vatrom
0

Stanje sa požarima na Rujištu i dalje ozbiljno, nedostaje vode i sredstava za gašenje

Piše: R. D.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trećeg dana borbe sa požarima na Rujištu, sjeverno od Mostara, stanje je nešto bolje, ali daleko od toga da je stavljeno pod kontrolu. Stotine gasitelja i dalje nastoje spriječiti širenje požara, a u tome im problem predstavlja nedostatak vode i materijalno tehničkih sredstava.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao nam je da je na lokalitetu Rujišta još jutros djelovao helikopter Oružanih snaga BiH, ali da je u toku dana upućen na lokalitete istočne Hercegovine. Povratak helikoptera na područje Mostara očekuje se u poslijepodneva.

Mostarski vatrogasci i dalje na Rujištu imaju tri svoje ekipe, ali profesionalnim vatrogascima pomažu pripadnici DVD Rujište, Gorska služba spašavanja, kao i mještani koji štite vlastitu imovinu, ali i vrijedno šumsko bogatstvo. Rujište je bogato endemskim vrstama bora, posebno čuvenom munikom.

Požarna linija duga je desetak kilometara i dijeli se u tri kraka. Gori prema zapadu, sjeverno prema Borcima, kao i nova linija koja dolazi od sela Zijemlja, iz Istočnog Mostara.

Omera Ljevu, vlasnika kuće na Rujištu, zatekli smo kako sa vatrogascima i drugim pristiglim građanima nastoji odbraniti kuće od požara.

"Danas se već pomalo smiruje, ali i dalje se širi vatra preko trave i niskog rastinja. Vatra je i danas od kuća na stotinjak metara, a evo od ove kuće ovdje do nas, požarna linija se nalazi na 15-ak metara. Sinoć je čovjeku u avliju pao zapaljeni bor, da nije bilo ove omladine, mještana, GSS-a i vatrogasaca, čovjeku bi kuća izgorila. I sad je ovo jako opasno, jer prije deset minuta nije bilo ništa, a onda se vatra naglo pojavi, uhvati neko drvo, trava i tu je već belaj", priča nam Ljevo, napominjujući da osim malo vode i brentača ništa drugo ljudi na terenu nemaju.

Rujište ima hronični problem snabdijevanja vode, koji dolazi do izražaja i kod razvoja ovog planinskog izletišta, ali posebno se potencira u ljetnim mjesecima kad požari ugroze javnu i privatnu imovinu. Voda se doprema u cisternama iz tridesetak kilometara udaljenog Mostara, uskladištava u privatne čatrnje te onda distribuira na požarišta.

Gasitelji ističu doprinose niza poduzetnika koji cisternama dopremaju vodu, a Crveni križ Grada Mostara ovih dana dopremao je hranu i vodu. Brojna mostarska udruženja nastojala su alarmirati građane da dođu pomoći, što je dalo rezultata.

Ozbiljna situacija je i iznad Drežničke doline, koju ugrožava požar sa planine Čvrsnice koji se nekontrolisano širi.

"Ugroženo je naseljeno mjesto Striževo, dio Gornje Drežnice. U dogovoru sa direktorom Solakom te predstavnicima Mjesne zajednice uspostavit ćemo dežurstvo na ovom lokalitetu jer je vatra sada na nekoliko stotina metara od kuća. Ovdje je značajan doprinos i gospodina Ede Mušića na zaustavljanju požara. Požari na Čvrsnici šire se osim prema Drežnici na jugu i prema vojnom objektu na Pločnom te se drugi krak spušta prema lokalitetu Dive Grabovice", kazao je za Klix.ba Sabahudin Spahović, uposlenik Federalne uprave civilne zaštite, raspoređen na taj lokalitet.