Pohvale za FUCZ
138

Stanje nakon poplava se stabilizuje, mještani Busovače pitku vodu dobijaju iz Sarajeva

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak danas su obišli poplavljena područja u Srednjobosanskom kantonu gdje su izvršili kontrolu kritičnih tačaka te razgovarali s mještanima.

Život mještana nakon poplava u Srednjobosanskom kantonu se vraća u normalne tokove. Najviše pogođena područja Busovače, Kaonika, Doca na Lašvi, Kaćuni i druga mjesta danas su bila pusta. Mještani, koje je današnja delegacija pronašla kod kuća čistili su dvorišta i prizemne objekte od mulja i blata koje je nanijela vodena bujica.

Džaferović je prilikom posjete današnjim lokacijama razgovarao s mještanima, pitao ih šta je problem te je odmah u razgovoru s premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i drugim nadležnim osobama porazgovarao o rješavanju problema mještana SBK pogođenih poplavama.

Posebne pohvale dobili su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite koji su uprkos i ličnim problemima kod svojih kuća, uzrokovanih poplavama, već 4. dan na raspolaganju mještanima u SBK. S obzirom na to da voda za piće na području Busovače i Kiseljaka još uvijek nije za piće, pripadnici FUCZ svakodnevno u ova mjesta dopremaju cisterne s pitkom vodom koje su obezbjedili uz pomoć preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Osim što pružaju pomoć unesrećenim u poplavama, pripadnici FUCZ danas su na području rijeke Lašve u Vitezu pronašli četiri minobacača i ručnu bombu koji će biti naknadno uništeni. Apelirali su na građane na obrate pažnju na ono što je rijeka ostavila iz sebe nakon povlačenja te da sve sumnjive predmete, NUS-eve, prijave FUCZ.

Džaferović je ranije s premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem obišao poplavljena područja u Općini Zenica gdje također razgovarao s mještanima i poručio da se na duže staze mora više pažnje posvetiti uređenju riječnih korita.