BiH
17

Stanje elementarne nepogode i u Ključu

FENA
Ključ
Ključ
Kiša koja neprestano pada u protekla 24 sata, prozrokovala je izlijevanje rijeka i potoka iz korita, što je dovelo do poplava na gotovo cijelom području općine Ključ.

Štete su ogromne, prekinute su mnoge putne komunikacije, uglavnom lokalnih puteva. Odsječena su mnoga sela i mjesne zajednice, poput Humića, Sanice, Kamička, Gornjih Dubočana, Crljena i drugih.

Poplavljena su i gradska naselja Bebići i Mehmedagići, a u samom gradu gotovo je nemoguće kretati se cestom od vode koja se slijeva od lokalnih potoka.

Od jutros nije bilo urednog snadbijevanja električnom energijom pojedinih dijelova grada.

Tokom noći došlo je do prekida na desetkilovoltnom dalekovodu Okanica u ključkoj općini. Kvarovi su otklonjeni, a iz sigurnosnih razloga isključena je jedna trafo stanica, pa je bez struje naselje Mehmedagići i okolni objekti.

Na području općine proglašeno je stanje elementarne nepogode, na sinoć održanoj sjednici Kriznog štaba općinske Službe civilne zaštite i zaštite od požara.

U toku je evakuacija stanovništva u kojoj pored nadležnih službi učestvuju i građani, te članovi Kajak kanu kluba, koji su stavili na raspolaganje svoju opremu i čamce.

  • Veliki broj građana Ključa kaže da ne pamti veći vodostaj rijeke Sane. Od deset mjesnih zajednica, u njih osam stanje je jako teško. Poplavljeno je oko 200 porodičnih kuća. Sav centar grada je polavljen, glavna ulica je pod vodom - izjavio je za Fenu načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

U općini Ključ situacija se svakog sata pogoršava. Kiša i dalje neprestano pada, a nastava u svim školama danas je odgođena.