Banja Luka
22

Stanivuković upozorio da će grad biti finansijski blokiran ako se usvoje amandmani na budžet

B. T.
Draško Stanivuković
Draško Stanivuković
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, na konferenciji za novinare izrazio je ogorčenje amandmanima na budžet koje je predložila skupštinska većina, predvođena SNSD-om. Konstatirao je da će, ukoliko budu usvojeni, grad biti blokiran.

"Dobio sam amandmane prije 16-17 sati, još ne mogu da vjerujem. Moram da upozorim građane da ovako predloženim amandmanima Banja Luka ostaje bez novih puteva, bez održavanja postojećih, bez mogućnosti košenja travnjaka, održavanja zelenih površina, parkova, izletišta, ukida se milion maraka za javni higijenu… Dakle amandmani su do te mjere katastrofalni prema Banjalčanima da grad nema mogućnost normalnog funkcionisanja. Situacija s amnadmanima je jednaka kao da nemate budžet" rekao je Stanivuković.

Ovo je zločinački čin

Precizirao je da se amandmanima za 90 posto smanjuju sredstva za održavanje puteva, a da je preostalih 10 posto već potrošeno u prva tri mjeseca.

"Dakle mi od aprila do kraja godine ne možemo da zakrpimo ni jednu rupu ako se usvoje amandmani, do kraja godine ne možemo postaviti niti popraviti banderu... Ovo je ekonomski egzodus, zločinački čin", rekao je.

Neko, kako je dodao, rušeći Draška, ruši Banju Luku i mogućnost života u najvećem gradu u Republici Srpskoj.

Poražen sam, ovo ne bi mogao ni mađioničar

"Zatečen sam, moram priznati da jesam poražen, ali ne kao gradonačelnik, nego kao čovjek, nečijom bahatošču, osionošću…", rekao je Stanivuković, konstatirajući da s takvim budžetom ne bi mogao upravljati gradom ni da je mađioničar.

Najavio je da će, u slučaju usvajanja amandmana u parkovima, koji neće biti pokošeni, na ulicama koje nisu popravljene… postaviti fotografije odbornika koji su dali ovakve prijedloge.

Kazao je da je situacija vrlo ozbiljna, da se ovako ne može nastaviti dalje i da se radi o "zatezanju konopca koji politički mora pući". Ovaj čin nazvao je "ekonomskim genocidom, egzodusom, zločinom nad građanima Banje Luke".

"Ne stojim iza ovoga, ali vjerujete da im kažem: Bujrum, usvojite ovo, ali objasnite svojoj djeci što je Banja Luka takva, što nema javne rasvjete", kazao je Stanivuković, pokazavši crni list papira, slikovito ilustrirajući kako bi Banja Luka mogla izgledati noću.

"Bukvalno, bit će zavijena u crno. Nemojte misliti da neko preuveličava situaciju", zaključio je Stanivuković.