"Slobodan građanin"
52

Stanivuković pozvan na saslušanje zbog ulaska u školsko dvorište i rukovanja s djecom

Piše: M. N.
Poslanik Narodne skupštine RS Draško Stanivuković pozvan je danas u PU Banja Luka kako bi bio saslušan zbog ulaska u školsko dvorište i rukovanja s djecom.

U razgovoru za Klix.ba Stanivuković je rekao kako poziv inspektora zaprimio danas, ali da će svoj iskaz dati sutra.

"Pitao sam je sam li ja pitbull, tigar, lav, medvjed ili neka zvijer. Ako sam narodni poslanik, a čovjek u slobodno vrijeme, je l' ja ne mogu igrati košarku u školskom dvorištu ili pozdraviti djecu?", kazao je.

Sve se odigralo tako što su roditelji jednog banjalučkog naselja, nakon što je provedena aktivnost koja se tiče izgradnje sigurnog prelaza na mjestu gdje je poginulo pet osoba, a u kojoj je učestvovalo oko 300 ljudi, zatražili od Stanivukovića da vidi u kakvom školskom dvorištu se njihova djeca igraju.

"Došao sam da vidim stanje i djeca raznih uzrasta koja su imala vannastavne aktivnosti su me prepoznala i prišla, pozdravila me i htjela su se fotografisati. Kako da kažem ne? To su snimile nadzorne kamere, a meni je rečeno da su me djeca i neki roditelji prijavili. Tražio sam imena i prezimena, ali toga nema jer je izmišljeno. Jednom sam otišao na manifestaciju u jednu školu i direktorica te škole je dobila otkaz jer me pustila u fiskulturnu salu, a djeca su se htjela fotografisati sa mnom. Djeca prate društvene mreže i sviđa im se što radimo", rekao je Stanivuković.

Istakao je kako je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić održao zbor građana u jednoj osnovnoj školi u 18 sati, a nastava traje do 18:40 sati čime je prekršio član 14. Zakona o osnovnom obrazovanju RS u kojem se navodi da je zabranjeno okupljanje bilo kakve vrste u vrijeme održavanja nastave.

"Prijavio sam ga policiji i ništa se nije desilo. Ovo znači da ja sutra ne smijem otići po bratovu kćerku u školu. Ovo vrijeđa svaku inteligenciju", rekao je Stanivuković.

Podsjetimo, Stanivuković je privođen više puta, a teretili su ga za pozivanje građana na mirne proteste, oštećenje službenog automobila, izazivanje nereda itd.