Nije bilo naređenja
20

Stanivuković oslobođen za "napad na Dodika kamenom" u Čelincu

M. N.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Osnovni sud u Kotor Varoši oslobodio je poslanika PDP-a u NSRS-u Draška Stanivukovića odgovornosti da je narušio javni red i mir u Čelincu kada su pojedini mediji u Republici Srpskoj objavili da je napao Milorada Dodika kamenom.
U presudi se navodi da mu policijski službenik nije izdao naređenje te da zbog toga nije mogao ni postupiti po njemu.

Incident se dogodio 9. septembra prošle godine kada su Milorad Dodik i Željka Cvijanović položili kamen temeljac za izgradnju novog mosta preko rijeke Vrbanje. Stanivuković je sa sobom ponio kamen koji je simbolično želio položiti na mjesto izgradnje novog mosta, ali je zbog kamena reagovalo osiguranje. Stanivuković je tada tvrdio kako ga je Dodik napao, odnosno da ga je gurnuo i da mu je izbio telefon iz ruke.


Srna je tada pisala kako Dodik nije bio ni blizu, a Željka Cvijanović je vrlo brzo nakon toga održala konferenciju za novinare gdje je kazala: "Šta će uslijediti nakon kamenja i da li je, možda, planirano i da neko zapuca?", što je aludiralo na to da je Stanivuković došao kako bi Dodika gađao kamenom.

"Prkosno stojim ovdje jer znam da sam čistih ruku i obraza, jer ništa od toga nije bilo. Ružno je čuti da ste okrivljeni, a niste ništa uradili. Nisam bacio kamen niti sam imao namjeru i uopće mi se nije sudilo po tom osnovu da sam napao Dodika, kako se pisalo", rekao je Stanivuković tokom sjednice Narodne skupštine RS.

Ovaj mladi poslanik je privođen više puta tokom protesta koji su organizovani svakodnevno na Trgu Krajine zbog ubistva Davida Dragičevića.