Posjeta Mostaru
215

Stanivuković o Dodikovim postupcima: Kockati se hazarderski s čitavim narodom nije dopustivo

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u Mostaru je komentarisao izjavu člana predsjedništva BiH Milorada Dodika o odcjepljenju RS-a i pokretanju peticije o neprihvatanju odluke visokog predstavnika Valentina Inzka.
"Prije svega meni to što je toliko zaparalo uši da ne mogu vjerovati je da jedan čovjeko koji treba biti državnik, da neko ko ima toliko iskustva kaže uradit ćemo to, pa šta bude. Nemate pravo to pa šta bude. Da je to život samo jednog čovjek, da je to lično i odlučuješ o svojoj sudbini pa kežeš, idem to da uradim, pašta bude. Kockati se sa čitavim jednim narodom, mnogim narodima i građanima, tako hazaderski nije dopustivo", kazao je Stanivuković.

Ističe kako je vrlo važno da neke odluke prenoće i donesu se razborito, a ne ishitreno.

"Politiki procesi u cijeloj BiH su procesi koji traju, odluke se ne donose samo danas, morate znati da ono što kažete danas mnogo znače za ono sutra ili deset i dvadeset godina. To je ono što je s jedne strane važno. S druge strane srpski narod kojem ja pripadam mora da ima odgovor na jednu takvu prisilu, ona nije dobra. Lično sam uvijek govorio i bio neko ko nikada nije istrajavao da neko nad zločinima nad mojim narodom kojem ja pripadam misli baš kao što ja mislim. Ja sam i otvoreno govorio, ako neko gleda na Jasenovac drugačije nego ja i bliži se obilježavanja Oluje i progona Srba, vi znate da hrvatski narod to slavi kao pobjedu, a mi gledamo kao najveću tragediju. Čak 200 hiljada Srba je ostalo bez krova nad glavom. Da li to znači da neko treba ići u zatvor zato što misli ovako li onako, protiv tog govorim", naglasio je gradonačelnik Banje Luke.

Izrazivši pijetet prema svakoj žrvi i svakom životu, naglašava da uvijek govori, kako nažalost iz proteklog rata i njegova porodica trpi najveće žrtve.

"Dao sam ljudski, moralni i politčki odgovor na odluku Inzka. Rekao sam da me podsjeća kao kada se muž i žena razvode pa onda u sudnici jedno drugom kažu sve. Valjda je trabalo ranije nešto uraditi, jer za mene je kukavički, kada odlazite od nekoga pa više niste odgovorni i uradite ono najgore. Došlo je do toga da zavadi sve narode i vrati nas u ono od prije 25 godina" rekao je Stanivuković.

Banjalučki gradonačelnik u posjeti je Mostaru, gdje mu je jučer opozvana pozivnica za prisustvovanje tradicionalnim skokovima sa Starog mosta.