Usvojen većinom glasova
9

Stanivuković: Izvještaj MUP-a RS će biti zapamćen po zataškavanju ubistva i batinanju naroda

M. N.
Screenshot
Screenshot
Uprkos negodovanju i brojnim pitanjima određenog broja poslanika Narodne skupštine RS, Izvještaj o radu entitetskog MUP-a za prošlu godinu je usvojen. Poslanik Draško Stanivuković nazvao je ovaj izvještaj najgorim u historiji RS-a.

Istakao je kako će ovaj izvještaj biti zapamćen po tome što je zataškano jedno ubistvo, sramnoj press konferenciji te batinanju i tučnjavi naroda na Trgu Krajine, što se u njemu ne navodi.

"Koji je uslov i šta tri narodna poslanika trebaju uraditi da dobiju dozvolu da se jednom sedmično ili mjesečno okupe sat vremena na trgu u svom gradu? Moje pitanje je kada će policija svoju snagu, istrajnost i odvažnost pokazati prema ljudima kao Dela koji je snimao kako udara dijete, pravio kafić pa praonicu na stadionu i ponaša se kao da je grad njegov, a ne prema zaposlenim majkama koje ste premjestili s posla što su bile na okupljanju, prema poslaniku i stinom običnom građaninu?", rekao je Stanivuković.

Pitao je i da li je moguće da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i dalje na toj poziciji nakon što je rekao da je David Dragičević, dan nakon što je njegovo tijelo pronađeno, narkoman, a da se na kraju ispostavilo da to nije bio.

"Rekli ste da nje ubistvo, na kraju se istraga vodi kao ubistvo. Da li iko odgovara za te promašaje? Po kojim ovlastima je došla specijalna policija na građane na Trgu Krajine u decembru jer tada nije imala proširene ovlasti, ona su usvojena tek sada", kazao je.

Pitao je i šta je bilo s izmišljenim izvještajem o državnom udaru u kojem su, kako je rekao, izmislili da je napao institucije i nanijeli mu duševnu bol. Poručio je da su to bili spremni uraditi samo zarad politike i da zbog toga govore kako je vrh MUP-a RS samo u službi nekoliko ljudi.

"Žedan sam odgovora i gladan pravde. Ova skupština je jedna podmornica koja guta sve plemenito i dobro što kažete. Bit će vremena kada će se to promijeniti, ali moraju se zamijeniti mnogi ljudi koji ovdje sjede i ministri", rekao je.

Na kraju je naveo imena ubijenih osoba čiji slučajevi još nisu riješeni i pitao ko ih je ubio i kada će dočekati pravdu.