{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanislav Galić prebačen u Njemačku

F
15.1.2009. u 18:27
0
7
Stanislav Galić prebačen u Njemačku
0
Stanislav Galić prebačen u Njemačku
Stanislav Galić, bivši visoki zapovjednik vojske bosanskih Srba, prebačen je danas u Njemačku na izdržavanje doživotne kazne zatvora na koju je osuđen za zločine počinjene u bosanskoj prijestolnici Sarajevu i njegovoj okolini od 1992. do 1994. godine, saopćio je ICTY.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Pretresno vijeće je 5. decembra 2003. osudilo Galića na 20 godina zatvora za ubistvo, nečovječna djela i djela nasilja čiji je prvenstveni cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Pretresno vijeće je u presudi zaključilo da je civilno stanovništvo Sarajeva bilo metom hotimičnih i ničim izazvanih napada snajperske i minobacačke vatre Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Kao komandant ovog korpusa, Galić je odgovoran za krivična djela koja su počinili njegovi podređeni – ne samo da je Galić bio obaviješten o ovim zločinima nego je Pretresno vijeće zaključilo da je on kontrolirao i njihov tempo i obim.

I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbu na presudu. Žalbeno vijeće je 30. novembra 2006. izreklo svoju presudu, odbacivši svih 19 Galićevih osnova žalbe i prihvativši žalbu tužilaštva na visinu kazne.

Vijeće je zaključilo da je kazna koju je izreklo Pretresno vijeće potcijenilo težinu Galićevog kažnjivog ponašanja i izreklo mu kaznu doživotnog zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: