BiH
0

Stanislav Galić osuđen na doživotni zatvor

FENA
Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudilo je u četvrtak Stanislava Galića, komandanta bosanskih Srba tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1994. godine na doživotni zatvor, zbog "terora nad civilnim stanovništvom".

"Žalbeno vijeće odbacuje presudu od 20 godina prvostepene instance i osuđuje Galića na doživotni zatvor", rekao je Fausto Pocar, sudija koji je predsjedavao sjednicom, pročitavši u cijelosti presudu.

Ovo je prvi put da je ICTY konačnom presudom izrekao najtežu kaznu predviđenu statutom.

Kazna koja je izrečena na prvostepenoj instanci u decembru 2003. "potcijenila je ozbiljnost Galićeve uloge", ocijenilo je Žalbeno vijeće.

Optužba je tražila doživotni zatvor za Galića, komandanta Romanijskog korpusa od septembra 1992. do augusta 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo. On je prvi optuženi od ICTY-a kojem se sudilo za opsadu Sarajeva.

Ovaj "srednjovjekovni pakao", kako ga je nazvala glavna tužiteljica, koji je trajao 44 mjeseca, što se smatra najdužom opsadom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, praćen je televizijskim kamerama cijeloga svijeta a da međunarodna zajednica nije bila u stanju da ga okonča.

U bombardiranju i raketiranju grada i njegovog stanovništva ubijeno je 11.700 ljudi, među kojima više od 1.500 djece, prema brojkama Helsinškog komiteta za ljudska prava.