BiH
0

Stanišiću nije odobreno privremeno puštanje na slobodu

FENA
Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Sudsko vijeće Haškog tribunala nije odobrilo bivšem šefu Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću privremeno puštanje na slobodu tokom ljetne pauze u radu Tribunala koja počinje u petak, saopćio je u četvrtak ICTY.

U obrazloženju odluke, sudsko vijeće je navelo kako postoji rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja Stanišića dok je na privremenoj slobodi u Beogradu, a što bi spriječilo njegov povratak u pritvorsku jedinicu i nastavak suđenja.

Stanišićeva odbrana je zahtjev za privremeno puštanje na slobodu uputila 6. jula, uz isticanje da je zdravstveno stanje optuženog vidno bolje i da je stabilno.

Optužba se međutim, tome usprotivila navodeći da je krajem marta optuženi imao problema s kamenom u bubregu i da je imao jaku alergijsku reakciju na jedan od lijekova koji uzima, te da njegovo pomjeranje sa sadašnjeg režima liječenja može da mu ugrozi zdravlje, a što za posljedicu može da dovede do odgode nastavka sudskog procesa, prenosi Tanjug.

Stanišić je zajedno s bivšim komandantom Jedinica za specijalne operacije DB-a Frankom Simatovićem optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od augusta 1991. do decembra 1995. godine.

Suđenje, koje je prvobitno bilo zakazano za 27. februar 2008. godine, odgađano je i prekidano više puta zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića.