Suđenje 13. juna
16

Stanišić i Simatović vraćeni u pritvor u Hag uoči ponovljenog suđenja

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki vratili su se iz Srbije u pritvor Međunarodnog suda u Haagu, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću početi će 13. juna pred Mehanizmom za međunarodne tribunale (MICT), pravnim nasljednikom Haškog tribunala.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Od decembra 2015. godine, Stanišić i Simatović bili su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Sudsko vijeće odbilo je Stanišićev zahtjev da mu se zbog bolesti dozvoli da u Srbiji ostane i tokom prvog dijela ponovljenog suđenja, dok tužioci u Haagu budu izvodili dokaze protiv njega.

Podnoseći zahtjev, Stanišić se odrekao prava da prisustvuje suđenju, što je mogućnost koju dozvoljavaju pravila suda, ukoliko optuženi ima pravne zastupnike. On je predložio da proces prati preko interneta iz Beograda i da u njemu učestvuje svakodnevno se konsultujući s advokatima koji ga zastupaju u sudnici.

Ne isključujući mogućnost da će Stanišiću, zbog dobrog vladanja na privremenoj slobodi, kasnije tokom suđenja dozvoliti da se vrati u Srbiju, sudije su, za sada, taj zahtjev odbile uz ocjenu da je neophodno da on prisustvuje otvaranju suđenja i prvom dijelu dokaznog postupka optužbe.

Haški tribunal je u maju 2013. Stanišića i Simatovića nepravosnažno oslobodio krivice po svih pet tačaka optužnice. Međutim, Apelaciono vijeće usvojilo je krajem 2015. godine žalbu koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Kako su utvrdili ljekari u Haagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Stanišićeva bolest imala je veliki uticaj na tok prvog suđenja, koje je u Haagu, poslije jednog neuspješnog pokušaja, počelo 2009. godine.

Proces je zbog oboljenja bio prekinut duže od godinu dana, a Stanišić je, prije nego što se vratio u sudnicu, jedno vrijeme pratio suđenje iz pritvora u Scheveningenu, preko video-veze.

Stanišića su, dok boravi na privremenoj slobodi, u Beogradu pregledali specijalista za stomačne bolesti i psihijatar koje je imenovao Haški sud. Oni su zatim sudijama podnijeli izvještaj o Stanišćevoj sposobnosti da putuje i da mu bude suđeno.

Ti izvještaji ljekara su povjerljivi, u skladu sa stavom suda da su medicinski podaci privatna stvar optuženih.

Kako je najavilo Sudsko vijeće, Stanišić će, po povratku s privremene slobode, u Haagu biti podvrgnut ljekarskim pregledima, kako bi se dobile dodatne informacije o njegovoj bolesti.

Zbog Stanišićeve bolesti, ponovljeno suđenje će se odvijati tri dana nedeljno, s dva jednoipočasovna dnevna zasjedanja između kojih će biti dva sata pauze.

Sudsko vijeće odobrilo je tužiocima da u spis uvedu iskaze ukupno 143 svjedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku. Tužilaštvo će izvođenje dokaza protiv Stanišića i Simatovića morati da završi za 104 radna sata.