{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanišić i dalje u depresiji

F
29.6.2009. u 16:51
0
2
Stanišić i dalje u depresiji
0
Stanišić i dalje u depresiji
Jovica Stanišić i dalje je u teškoj depresiji, naveo je holandski psihijatar Jozef de Man u izvještaju o Stanišićevom stanju, upućenom sudijama Haškog tribunala.
Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti Srbije, optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH (1991.- 1995.), zajedno sa svojim tadašnjim pomoćnikom Frankom Simatovićem. Stanišić zbog hronične bolesti organa za varenje i depresije nije prisustvovao početku procesa, a odbio je da suđenje prati preko video-veze iz pritvora u Sheveningenu.

U ponedjeljak u objavljenom izvještaju sudijama, pošto je sa Stanišićem razgovarao dva puta, psihijatar De Man zaključuje da "pregledi i dalje pokazuju simptome teške depresije", prenosi Beta.

- Stanišićevo "raspoloženje je loše", a on je izjavio da "svoj sadašnji život ne smatra vrijednim življenja", navodi psihijatar.

Prema De Manovom nalazu, međutim, Stanišić je "dobro orijentisan i nema poremećaje u pamćenju (uprkos njegovim tvrdnjama da ih ima)". Psihijatar nije uočio ni "znake poremećaja percepcije, prosuđivanja, ni misaonog toka".

Za razliku od ranijeg razgovora, Stanišić se nije žalio na halucinacije.

- Stanišić je pod stalnim posmatranjem zbog rizika od samoubistva, piše u De Manovom izvještaju.

Holandski psihijatar ukazuje da su razgovori obavljeni "u sjenci tekućih ozbiljnih poremećaja u Stanišićevom privatnom životu, uslijed teške brakorazvodne parnice".

Sudsko vijeće je istovremeno dobilo i izvještaj holandskih specijalista - gastroneterologa koji su ustanovili da nema promjena u oboljenju Stanišićevih organa za varenje, ali su pomenuli i mogućnost da te tegobe budu olakšane operacijom.

Stanišić (58) i Simatović (59) su, u četiri tačke, optuženi za zločine protiv čovječnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje), a jedna tačka optužnice im na teret stavlja kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo) u Hrvatskoj i BiH (1991.-1995.).

Suđenje pred Tribunalom je, po drugi put, počelo 9. juna, u odsustvu Stanišića, pošto je sudsko vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija utvrdilo da nema medicinskih razloga iz kojih bi se moglo zaključiti da optuženi nije u stanju da prisustvuje u sudnici ili da proces prati preko video-veze.

Prema ranijoj odluci sudskog vijeća, rasprave će zbog Stanišićeve bolesti biti održavane samo dva puta nedjeljno, a optuženi će biti pod stalnom ljekarskom kontrolom.

Tribunal je krajem aprila 2008. godine pokušao da započne suđenje Stanišiću i Simatoviću, ali je taj proces nedugo zatim poništen zato što Stanišić nije bio u stanju da prisustvuje pretresu u sudnici.

Odlukom apelacionog vijeća, koje je usvojilo Stanišićevu žalbu na početak suđenja u njegovom odsustvu, Stanišić i Simatović su, krajem juna 2008. godine, pušteni na privremenu slobodu u Srbiji da bi se Stanišić liječio na beogradskoj VMA.

Sredinom aprila ove godine, novopostavljeno sudsko vijeće predsedavajućeg Orija je zakazalo početak novog suđenja, ocijenivši da Stanišić može učestvovati u postupku pod prilagođenim uslovima.

Poštujući nalog sudija, Stanišić i Simatović vratili su se 4. maja u pritvor u Sheveningenu.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Haag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Stanišić i Simatović su prvi put na privremenoj slobodi bili od decembra 2004. do februara 2008. godine, podsjeća Beta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: