ICTY
0

Stanišić i dalje u depresiji

FENA
Jovica Stanišić i dalje je u teškoj depresiji, naveo je holandski psihijatar Jozef de Man u izvještaju o Stanišićevom stanju, upućenom sudijama Haškog tribunala.

Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti Srbije, optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH (1991.- 1995.), zajedno sa svojim tadašnjim pomoćnikom Frankom Simatovićem. Stanišić zbog hronične bolesti organa za varenje i depresije nije prisustvovao početku procesa, a odbio je da suđenje prati preko video-veze iz pritvora u Sheveningenu.

U ponedjeljak u objavljenom izvještaju sudijama, pošto je sa Stanišićem razgovarao dva puta, psihijatar De Man zaključuje da "pregledi i dalje pokazuju simptome teške depresije", prenosi Beta.

  • Stanišićevo "raspoloženje je loše", a on je izjavio da "svoj sadašnji život ne smatra vrijednim življenja", navodi psihijatar.

Prema De Manovom nalazu, međutim, Stanišić je "dobro orijentisan i nema poremećaje u pamćenju (uprkos njegovim tvrdnjama da ih ima)". Psihijatar nije uočio ni "znake poremećaja percepcije, prosuđivanja, ni misaonog toka".

Za razliku od ranijeg razgovora, Stanišić se nije žalio na halucinacije.

  • Stanišić je pod stalnim posmatranjem zbog rizika od samoubistva, piše u De Manovom izvještaju.

Holandski psihijatar ukazuje da su razgovori obavljeni "u sjenci tekućih ozbiljnih poremećaja u Stanišićevom privatnom životu, uslijed teške brakorazvodne parnice".

Sudsko vijeće je istovremeno dobilo i izvještaj holandskih specijalista - gastroneterologa koji su ustanovili da nema promjena u oboljenju Stanišićevih organa za varenje, ali su pomenuli i mogućnost da te tegobe budu olakšane operacijom.

Stanišić (58) i Simatović (59) su, u četiri tačke, optuženi za zločine protiv čovječnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje), a jedna tačka optužnice im na teret stavlja kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo) u Hrvatskoj i BiH (1991.-1995.).

Suđenje pred Tribunalom je, po drugi put, počelo 9. juna, u odsustvu Stanišića, pošto je sudsko vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija utvrdilo da nema medicinskih razloga iz kojih bi se moglo zaključiti da optuženi nije u stanju da prisustvuje u sudnici ili da proces prati preko video-veze.

Prema ranijoj odluci sudskog vijeća, rasprave će zbog Stanišićeve bolesti biti održavane samo dva puta nedjeljno, a optuženi će biti pod stalnom ljekarskom kontrolom.

Tribunal je krajem aprila 2008. godine pokušao da započne suđenje Stanišiću i Simatoviću, ali je taj proces nedugo zatim poništen zato što Stanišić nije bio u stanju da prisustvuje pretresu u sudnici.

Odlukom apelacionog vijeća, koje je usvojilo Stanišićevu žalbu na početak suđenja u njegovom odsustvu, Stanišić i Simatović su, krajem juna 2008. godine, pušteni na privremenu slobodu u Srbiji da bi se Stanišić liječio na beogradskoj VMA.

Sredinom aprila ove godine, novopostavljeno sudsko vijeće predsedavajućeg Orija je zakazalo početak novog suđenja, ocijenivši da Stanišić može učestvovati u postupku pod prilagođenim uslovima.

Poštujući nalog sudija, Stanišić i Simatović vratili su se 4. maja u pritvor u Sheveningenu.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Haag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Stanišić i Simatović su prvi put na privremenoj slobodi bili od decembra 2004. do februara 2008. godine, podsjeća Beta.