Dragan Vrankić
0

'Stand-by aranžman nije propao, nego je zastao'

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je danas da kreditni stand-by aranžman s MMF-om nije propao.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je danas da kreditni stand-by aranžman s MMF-om nije propao.

"Stand by aranžman nije propao, on je samo zastao. Nije ispunjen jedan uvjet i ja se toplo nadam da će tOkom naredne sedmice biti ispunjen i da ćemo mi nastaviti pregovore sa MMF-om i realizirati stand by", rekao je ministar Vrankić na pres-konferenciji održanoj nakon koordinacionog sastanka s predstavnicima finansijskog sektora u BiH, a na kojem je razgovarano o aktuelnom stanju u toj oblasti.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je da vjeruje da će Vlada Federacije BiH do kraja sljedeće sedmice ispuniti preostali uslov iz potpisanog pisma namjere, kako bi Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mogao zasjedati polovinom jula ove godine i odobriti prvu tranšu Stand bay aranžmana, vrijednog ukupno 1,2 milijarde eura.

Vrankić je kazao da je potpisivanje aranžmana važno zbog proračunske potpore i ispunjenja preuzetih reformi radi makroekonomske stabilnosti BiH te što bi se potpisom s MMF-om poslala poruka cijelom svijetu da BiH nije rizična zemlja za strana ulaganja, dodavši da od tog aranžmana zavisi podrška Svjetske banke i EBRD-a.

Po njegovim riječima, ako aranžman ne bude potpisan naredne sedmice, onda će te aktivnosti biti prolongirane do septembra jer slijedi period godišnjih odmora.

Vrankić je naglasio i to da je na današnjem sastanku dogovoreno da se finansijski sektor u BiH, odnosno institucije iz tog sektora na svim razinama bolje iskoordiniraju

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kazao je da od aranžmana s MMF-om zavisi i otprije dva dana potpisani memorandum sa šest banaka u Beču koje imaju banke "kćerke" u BiH.

Tih šest banaka, kako je kazao, obavezale su se da će i dalje biti dobro kapitalizirane i kreditno aktivne, ali pod uvjetom da bude potpisan aranžman s MMF-om.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka u BiH Dino Osmanbegović naglasio je da bankarska industrija u BiH dijeli sudbinu drugih industrija, ali da do sada nije bilo ozbiljnije eskalacije.

Također je naglašeno da je na današnjem sastanku razgovarano i o čestom pojavljivanju tekstova u nekim medijima koji štete ugledu bankarskog sektora, pa je sekretar Udruženja banaka u BiH Mijo Mišić pozvao sve one koji imaju odgovarajuće nejasnoće pri pisanju tekstova, a koji se tiču bankarstva, da se obrate tom udruženju.