BiH
0

Stanarine od 150 do 250 KM

SRNA
U većim gradovima u BiH stanarina mjesečno košta od 150 do 250 KM po osobi, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

U perifernom banjalučkom naselju Lauš jednosoban stan, bez režijskih troškova, mjesečno košta oko 200 KM, a za sličan stambeni prostor podstanar mjesečno treba da izdvoji isto novca i u Sarajevu.

U nevladinom sektoru ističu da stanje dodatno komplikuje činjenica da je kupoprodaja stanova sve "mršavija", tako da vlasnici stambenih prostora koriste to što imaju nekretnine i skupo ih naplaćuju. 

Bez obzira na krizu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti prošle godine koštali su čak za 30,5 odsto više nego 2005. godine.

U udruženjima za zaštitu potrošača tvrde da su te cijene ove godine još više, te ističu da je finansijska situacija građana sve lošija. 

Problem je utoliko veći zbog toga što lokalne zajednice nemaju podatke o broju podstanara na njihovim područjima, tako da je ovaj segment nemoguće urediti, smatra Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

 Murisa Marić, direktor u Udruženju DON, navodi da su cijene stanova previsoke za većinu podstanara.	"Treba imati u vidu da podstanar ne plaća samo stan. Stanarina je između 150 i 250 KM, a treba platiti još i grijanje, struju, vodu i tako dalje", pojašnjava Marićeva.
Studenti su kao podstanari u posebno teškoj poziciji, smatra Nikola Srebro, potpredsjednik Studentskog parlamenta Banjaluka.	"Studentu, u prosjeku, za stanarinu treba 150 KM mjesečno, a pri tome mora stambeni prostor da dijeli sa još dvije ili tri osobe. Nažalost, mali broj studenata radi, tako da te troškove plaća uz pomoć roditelja ili stipendija, koje su takođe male", navodi Srebro.