Kanton Sarajevo
0

Stambeno zbrinjavanje mladih

FENA
Na konačnoj rang listi za stambeno zbrinjavanje mladih, koja je utvrđena na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, nalazi se 131 kandidat.

Na javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih koji je oglašen u augustu od 252 zaprimljene aplikacije, potpune i blagovremene su bile 131, kazao je na današnjoj pres-konferenciji ministar stambene politike KS-a Čedomir Lukić dodavši da se radi o kandidatima, mladima do 35 godina koji su ostvarili pravo na kupovinu stana pod povoljnijim uvjetima na lokacijama Dobrinja V (objekat E), Općina Novi Grad i Rosulje II, Općina Vogošća.

Kandidati s rang liste najkasnije do 26. januara će biti pozvani od investitora, dva kantonalna fonda (Kantonalni stambeni fond i Fond za izgradnju stanova), da se konačno opredijele za ovaj način kupovine stana i odrede veličinu stana prema strukturi koju smo dogovorili s investitorima, da bi se stanovi raspodijelili, kazao je ministar Lukić.

Kako smo u prvom krugu javnog poziva dobili 131 kandidata koji je ostvario pravo, a imamo oko 260 stambenih jedinica objavljen je novi javni poziv 5. decembra i rok za podnošenje aplikacija je 16. januar, kazao je ministar Lukić pozvavši sve zainteresirane kandidate da se jave da bi ostvarili pravo kupovine ovih stanova.

Ministar Lukić je naglasio da se radi o dugoročnom projektu i o strateškom opredjeljenju Vlade KS-a i Ministarstva stambene politike u realizaciji projekta stvaranja novog stambenog fonda, odnosno pokretanja nove kolektivne stambene izgradnje, u okviru kojeg će se rješavati prioritetne kategorije i stambeno zbrinjavati pod povoljnijim uvjetima.

Projekt je otpočeo 2007. i u prošloj godini je investirano 2.000.000 KM u predinvestiranje, u rješavanje imovinskopravnih odnosa, izgradnju materijalne infrastrukture za pokretanje nove kolektivne stambene izgradnje na području KS-a, u skladu s prostorno planskom dokumentacijom.

Na osnovu prethodne godine i ulaganja koja su tada izvršena procijenjeno je da ćemo u tri godine izdvojiti oko 20.000.000 KM za ovu aktivnost i da ćemo tim sredstvima uspjeti da pokrenemo izgradnju oko 5.000 stambenih jedinica, od kojih će 20 posto ili 1.000 stambenih jedinica biti na raspolaganju za stambeno zbrinjavanje prioritetnih kategorija pod povoljnijim uvjetima, kazao je ministar Lukić.

U 2008. Ministarstvo stambene politike KS-a je izdvojilo 5.500.000 KM, ali ta kompletna sredstva nisu utrošena iz razloga što smo planirane rezultate ostvarili i sredstvima manjim za 1.000.000 KM, kazao je ministar Lukić.

Na lokalitetu Rosulja u tri objekta koje gradi Fond KS-a za izgradnju stanova cijena kvadratnog metra po kojoj će ove prioritetne kategorije kupovati stambene jedinice je 1.397,44 KM + PDV, a na lokalitetu Dobrinje 5 (objekat E) gdje je investitor Kantonalni stambeni fond cijena kvadratnog metra stana je 1.376 KM + PDV.

Počela je izgradnja objekata i useljenje u ove stambene jedinice se može očekivati početkom 2010. godine, najavio je ministar Lukić.

Mistarstvo stambene politike KS-a će izdvajati sredstva za sanacije postojećeg i ratom oštećenog stambenog fonda. Bit će nastavljena aktivnost i na stambenom zbrinjavanju romske populacije.