{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stalno nekome dugujemo i stalno nam prijete isključenjima"

F
5.1.2011. u 14:47
0
0
"Stalno nekome dugujemo i stalno nam prijete isključenjima"
0
"Stalno nekome dugujemo i stalno nam prijete isključenjima"
Emir Kadrić
Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić kazao je da je ta ustanova prošlu kalendarsku godinu završila s problemima koje su isključivo prouzrokovali Srednjobosanski i Hercegovačkoneretvanski kantona zato što su prije dvije godine naprosto prestali izmirivati obaveze na ime subvencioniranja smještaja i ishrane studenata s tih područja.
On je za Fenu naglasio da zbog toga Studentski centar u novu kalendarsku godinu ulazi s potraživanjem, od ta dva kantona, koja iznose milion i pol KM što za Studentski centar čini ogromne poteškoće.

"Činimo nadljudske napore da prevaziđemo tu situaciju. Jednostavno, stalno nekome dugujemo i stalno smo u situaciji da nam prijete isključenjem struje, plina ili dovode u pitanje isporuku prehrambenih proizvoda“, kazao je Kadrić.

Očekuje da vlast bude što prije konstituirana, te da se iznađe rješenje za pitanja studentskog standarda kroz donošenje jedinstvenog propisa odnosno zakona o studentskom standardu.

Time bi, kaže Kadrić, bilo regulirano pitanje stanovanja u studentskim centrima i subvencije na jedinstven i za sve studente u BiH jednak način, te omogućeno da svi po jednakim kriterijima konkurišu i dobiju subvenciju. Sve drugo bi, kaže, ličilo na improvizaciju, te i dalje izazivalo određene probleme.

"Tražimo od federalnog Parlamenta da odmah na dnevni red stavi pitanje studentskog standarda i da ga riješi jednom klasično važećom odlukom ili zaključkom, a barem približno kao što je to pitanje riješeno u Republici Srpskoj. Naša želja je da to bude i kao u državama okruženja i evropskim državama. To je jedino moguće rješenje i izlaz iz trenutne situacije", naveo je Kadrić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: