{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stalno jačanje suradnje BiH i Turske

F
19.9.2008. u 15:45
0
1
Stalno jačanje suradnje BiH i Turske
0
Stalno jačanje suradnje BiH i Turske
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas se u Federalnoj vladi u Sarajevu susreo s visokim izaslanstvom Republike Turske, s državnim ministrom prof. dr. Mustafom Saidom Yaziciogluom na čelu, a u kojem su bili i veleposlanik Turske u BiH Bűllent Tulun, predsjednik Turske agencije za međunarodnu suradnju i razvitak (TIKA) Musa Kulaklikaya, pomoćnik predsjednika Uprave za vjerska pitanja Fikret Karaman, savjetnik predsjednika TIKA-e Metin Arslanbaş, te koordinator ove agencije za BiH Nevzat Yeşiller.
Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, tijekom razgovora, u kojima su sudjelovali federalni ministri energije, rudarstva i industrije, odnosno razvitka, poduzetništva i obrta, Vahid Hećo i Velimir Kunić, direktor Agencije za promociju inozemnih ulaganja (FIPA) Haris Bašić, te savjetnik federalnog premijera Timur Numić, premijer Branković je goste upoznao o glavnim pravcima djelovanja Vlade FBiH.

"Prije svega, nastojimo popraviti poslovni ambijent, a u tom pravcu je donesen i paket zakona iz oblasti poreza, koji je dobio kvalitetne ocjene domaćih i investitora iz svijeta. Želimo i što prije krenuti s kapitalnim investicijama u oblastima energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, upravljanja vodama i zaštite okoliša", kazao je Branković.

Po riječima državnog ministra Yazicioglua, kada je BiH u pitanju, Turska je potpuno otvorena za sve vidove suradnje, a posljednjih se godina bilježi stalni rast turskih investicija u BiH.

Kako su ocijenili članovi turskog izaslanstva, najbolji način za smanjenje trgovinskog debalansa jesu izravna ulaganja turskog kapitala u BiH, a najveći interes investitori iz ove zemlje iskazuju za energetiku.

Pozivajući na jačanje ekonomske suradnje, ministar Hećo istaknuo je da naša građevinska operativa nije u mogućnosti sama odgovoriti na zahtjeve koje će pred njih postaviti realizacija velikih investicijskih projekata u Federaciji BiH. Stoga je pozvao turske partnere da se, zajedno s našim građevinskim kompanijama, pojave na tenderima koji će biti raspisani za ove radove.

Direktor Bašić upoznao je tursko izaslanstvo o Crans Montana Forumu, što će se od 8. do 10. oktobra održati u Sarajevu, a na kojem je sudjelovanje već potvrdilo pet premijera država iz našeg regiona. Prvog dana rada Foruma upravo će Turska imati specijalnu prezentaciju.

On je današnji susret iskoristio da bi turskom državnom ministru predao službeni poziv, s potpisima predsjedatelja Vijeća ministara BiH i entitetskih premijera, za sudjelovanje zvaničnika Republike Turske na Crans Montana Forumu.

Danas je istaknuta i dobra suradnja Turske i BiH i na polju kulture. Tim povodom je premijer Branković zahvalio na sredstvima koje Turska ulaže u obnovu kulturno-povijesnih spomenika u BiH. Također je razgovarano i o mogućnostima suradnje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, pri čemu je federalni premijer podsjetio na nedavne razgovore u kojima je Grupa kompanija "Keskinoglu" iz Turske izrazila interes za investiranje u BiH.

Ocijenjeno je i da postoje obostrani interesi i mogućnosti za razvitak gospodarske suradnje u oblastima zračnog prometa i turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: