BiH
24

Stablo čempresa već 20 dana ometa saobraćaj na mostarskoj cesti

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Početkom augusta Mostar je pogodilo veliko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i pljuskovima. To nevrijeme je za sobom ostavilo mnoge nedaće građanima, od poplavljenih podrumskih prostorija do oštećenja na krovovima kuća.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Također, jedno stablo čempresa je oboreno na gradsku prometnicu prema naselju Bijeli Brijeg i tu trune već dvadeset dana ometajući saobraćajnu komunikaciju i ugrožavajući saobraćaj.

Kontaktirajući nadležnu službu u Gradskoj upravi Mostara u vezi ovog slučaja dobili smo odgovor da je za uklanjanje stabla sa prometnice zaduženo preduzeće "Parkovi" te da im za ovaj slučaj ne treba nalog Gradske uprave jer je do obaranja stabla došlo prilikom elementarne nepogode.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Kada smo pozvali preduzeće "Parkovi" da saznamo zbog čega oboreni čempres još uvijek nije uklonjen sa saobraćajnice dobili smo odgovor da su upoznati sa ovim slučajem i da iz tehničkih razloga nisu u stanju ukloniti stablo, a da su o tome obavijestili nadležnu instituciju u Gradskoj upravi.

Na naš upit koji su tehnički razlozi u pitanju nismo mogli dobiti odgovor.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

U MUP-u HNK smo pokušali saznati zašto ova prepreka na saobraćajnici nije adekvatno označena upozoravajućim saobraćajnim znacima. Dobili smo odgovor da oni inače svojim ljudstvom osiguravaju prometnice i regulišu saobraćaj sve dok se ne ukloni prepreka, ali u ovom slučaju "ne mogu dvadeset dana ostaviti svoje ljude na cesti dok se neko ne sjeti da ukloni stablo".

U MUP-u također kažu da "nemaju zakonske mogućnosti poslati nalog za uklanjanje stabla.

U gradskoj inspekciji za prometnu komunikaciju pokušali smo saznati zašto oni nisu postavili upozorenje za vozače, ali nismo uspjeli doći do nadležne osobe za ovaj i slične slučajeve.

Za to vrijeme stablo čempresa na mostarskoj cesti ostaje potencijalna opasnost za učesnike u saobraćaju, a nama se nameće zaključak da Mostar mnogi s pravom nazivaju "grad slučaj".