{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta znači Intenzivirani dijalog sa NATO-om za BiH

S
10.4.2008. u 17:48
0
0
Šta znači Intenzivirani dijalog sa NATO-om za BiH
0
Šta znači Intenzivirani dijalog sa NATO-om za BiH
Ministar Alkalaj i MVP BiH smatraju da nedavni poziv za Intenzivirani dijalog kojeg je NATO uputio BiH na posljednjem samitu u Bukureštu predstavlja priznanje Bosni i Hercegovini za uložene napore na svom putu ka Euro-atlanskim integracijama.
Da bi građani BiH bili bolje informisani o tome šta to predstavlja i znači za našu zemlju, Ministarstvo vanjskih poslava pojašnjava slijedeće:

Članice NATO-a su procijenile da se proces reformi odbrane u BiH odvija na zadovoljavajući način, čak i brže od predviđene dinamike. Iz toga razloga u cilju daljeg poticaja tih reformi NATO je odlučio da svojim intenzivnijim angažmanom ubrza provođenje, već sada izuzetno uspješnih procesa reforme OSBiH i sektora odbrane.

Činjenica da su sve novoprimljene zemlje EU prethodno postale članice NATO-a dovoljno govori o tome koliki je značaj odnosa BiH sa NATO-om. BiH nezaustavljivo ide ka punopravnom članstvu u NATO-u, a potom i u EU. Zato intenzivirani dijalog sa NATO-om znači da je BiH postala jedna od zemalja, nečlanica NATO-a, čija je sigurnost i stabilnost jedan od prioriteta sigurnosne politike NATO-a u jugoistočnoj Evropi.

Tokom narednih godinu dana BiH vlasti trebaju ispuniti uslove NATO-a i dostići intenzitet provođenja reforme odbrane koji će obezbijediti posljednji korak u procesu reformi odbrane, a to je status kandidata za punopravno članstvo u NATO-u.

Sa ovim novodobijenim statusom BiH je velikim dijelom već ušla u porodicu NATO-a, odnosno kao država je mnogo sigurnija i zaštićenija kako od regionalnih izazova tako i od globalnih prijetnji.

Značaj punopravnog članstva BiH u NATO-u, kao jedne od manjih zemalja, je razumljiv tek kada se uzme u obzir primjena mehanizma kolektivne odbrane koji obavezuje sve članice NATO-a na zajedničku odbranu, ukoliko ijedna od članica bude napadnuta ili bude izložena prijetnjama po njenu sigurnost.

Ovaj princip kombinira i objedinjuje resurse svih članica i značajno smanjuje troškove individualnih zemalja koje bi inače morale da samostalno finansiraju cjeloviti sistem odbrane. Manjim zemljama, poput BiH, ostvarivanje punopravnog članstva u NATO-u ostavlja mogućnost da se budžetska sredstva, koja bi inače bila potrošena na jačanje vojnih kapaciteta, preusmjere na sektore zdravstva, obrazovovanja i sl.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: