Čeka li nas mrak?
735

Šta znače redukcije u isporuci električne energije u BiH i da li će ih osjetiti građani

A. K.
Termoelektrana u Tuzli pred kolapsom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Termoelektrana u Tuzli pred kolapsom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog trenutne obustave proizvodnje uglja, elektroenergetski sektor u BiH je ugrožen, a svakog trenutka se može očekivati uvođenje redukacija u isporuci električne energije. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH.

Već četiri dana u rudnicima koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH na snazi je obustava proizvodnje uglja, a najveće posljedice osjeti Termoelektrana u Tuzli, koja radi u drastično manjem kapacitetu.

Tamošnji depo mrkog uglja je prazan, zbog čega se svakog trenutka može očekivati početak redukcije u isporuci električne energije, potvrdio je Andelija za Klix.ba.

"Termoelektrana Kakanj raspolaže količinama uglja koje su dostatne za proizvodnju električne energije u narednih sedam dana. Ona radi s tri bloka kako bi pokušala nadomjestiti nedostatak proizvodnje u Termoelektrani Tuzla, koja od jula ove godine ima problem s dopremanjem uglja, jer Rudnik uglja Kreka cijelu ovu godinu isporučuje znatno manje količine od planiranih. Za deset mjeseci riječ je o skoro pola miliona tona uglja", kazao nam je Andelija.

Nedostatne nabavke uglja

Elektroprivreda BiH u proteklim danima iz Stanara je uspjela nabaviti 300 hiljada tona uglja, kako bi se na neki način spasila proizvodnja električne i toplinske energije za industriju Tuzle i Lukavca.

Također, prema Andelijinim riječima, toj termoelektrani dnevno se iz Rudnika mrkog uglja u Banovićima isporuči između 1.500 i 1.800 tona uglja, koji se odmah priprema, melje i spaljuje u proizvodnom procesu.

"Međutim, te isporuke su potpuno nedostatne za rad sva četiri bloka Termoelektrane u Tuzli. Tamo u ovom trenutku rade dva bloka, odnosno blok šest smanjenim kapacitetom od 150 megavati zbog nedostatka uglja, dok je u bloku tri umjesto 100 megavati sada zastupljen rad od 30, zbog nedostatka lignita. To je u suštini samo energija koja je potrebna za grijanje Tuzle i Lukavca", pojasnio nam je Andelija.

Direktor Državne elektroprivrede je naglasio da je u Bosni i Hercegovini trenutno ugrožena proizvodnja električne energije, zbog praznih depoa mrkog uglja, na kojima je u ovom trenutku trebalo biti okvirno pola milona tona tog energenta.

"Mi sada imamo veliki problem jer prodajemo električnu energiju na javnom snabdijevanju po 32 eura po megavat satu, a cijena električne energije na tržištu je 200 eura. To Elektroprivreda BiH neće moći izdržati, u smislu da električnu energiju kupuje po cijeni od 200 eura, a da je prodaje u iznosu od 32 eura", naglasio je sagovornik portala Klix.ba.

Potez za spas Elektroprivrede BiH

Trenutni potez rudara Andelija je ocijenio štrajkom, naglasivši da, ukoliko stanje vezano za neproizvodnju uglja potraje, Elektrorpivreda BiH će se morati opredijeliti za određenu redukciju isporuke električne enrgije, kako bi spasila to javno preduzeće.

"Kada je riječ o Termoelektrani u Tuzli, redukacija u isporuci energije može biti već večeras, a kada je riječ o Termoelektrani u Kaknju, to može biti za sedam dana", naveo je Andelija.

Kada je riječ o redukcijama, Andelija je kazao da se u ovom trenutku ne može govoriti kada i u kojem području BiH će se to desiti.

"Redukcija podrazumijeva uvođenje određenih ograničanja u potrošnji određenih kategorija, tako da u konačnici niko neće ostati bez električne energije. Dakle, mi nećemo posegnuti za mjerom da nekoga isključimo iz sistema napajanja električnom energijom, odnosno da bez nje ostane, ali ima mogućnost da se ograniči potrošnja", pojasnio je Andelija.

On je naveo da će se Elektroprivreda BiH potruditi da u narednih dan ili dva kupi određene količine uglja koje im se nude na tržištu. Na kraju je kazao da trenutni potez rudara vidi kao napad na Elektroprivredu BiH i pokušaj da se jedina dugoročno profitabilna kompanija uništi.