Kupovina vile u Beogradu
696

Šta Tužilaštvo BiH radi na otkrivanju Dodikove korupcije zbog koje mu je Amerika uvela sankcije

N. V.
Nakon što je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku zbog, između ostalog, korupcije - u BiH se postavlja pitanje da li je Tužilaštvo BiH imalo saznanja o tim radnjama.
U obrazloženju sankcija Ministarstva finansija SAD-a kao razlog se, osim potkopavanja stabilnosti države, navode i koruptivne radnje Milorada Dodika.

"Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge koruptivne radnje", stoji u obrazloženju.

Njega imenuju odgovornim ili saučesnikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj, a sve s ciljem sticanja lične koristi.

"Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH, od koje imaju koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u direktno bliskim poslovnim saradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS-u", zaključuje se u obrazloženju.

S obzirom na navedene razloge, postavlja se pitanje da li Tužilaštvo BiH zna o čemu govore u Ministarstvu finansija SAD-a i da li rade nešto na tome.

Dodik se, govoreći o sankcijama, sinoć "pohvalio" da je on političar protiv kojeg ne postoji nijedan proces ni u BiH, niti van države. No, to nije u potpunosti tačno. Istina je da nema pokrenutog procesa, ali predmet "Pavlović" je u Tužilaštvu BiH, a kako nam je potvrdio glavni tužilac Milanko Kajganić, riječ je o istrazi koja je još uvijek aktuelna i provodi se.

Klix.ba je nešto ranije došao do saznanja da je u posljednje vrijeme u Tužilaštvu BiH ova istraga protiv Milorada Dodika intenzivirana. Riječ je o kupovini vile u Beogradu, a nedavno su ponovo saslušavani svjedoci nakon što su tužioci došli do novih dokaza.

Dodik je, naime, 14. maja 2007. godine kupio vilu u beogradskom naselju Dedinje za 750.000 eura, a "platio" ju je kreditom, koji je podigao tek godinu nakon kupovine. To je nametnulo sumnju tužiocima da je kredit poslužio samo kao pokriće.

U saopćenju Ministarstva finansija SAD-a nije precizirano da li su uveli sankcije Dodiku konkretno zbog ovog slučaja, no vjerovatnoća postoji s obzirom na to da je Pavlović, koji je bio vlasnik banke gdje je Dodik digao kredit, bio američki državljanin.