BiH
69

Šta sve izučavaju studenti u RS: Mundologija, viktimologija, autorsko pravo...

Piše: G. D.
Da je do čudnih, neobičnih i nepotrebnih fakultetskih predmeta, Republika Srpska bi vjerovatno mogla oboriti neki važniji svjetski rekord. Zahvaljujući tome, doktori uče kolika je visina školske klupe, kako funkcionišu vodovod i kanalizacija, pravnici se bave izučavanjem umjetnosti i političke ekonomije, a elektrotehničari sociologijom.

Tako se, naprimjer, na Univerzitetu "Apeiron" u Banjoj Luci mogu slušati predmeti "Mundologija", "Menadžment sportskih objekata i događaja", "Specijalizacije u novinarstvu", "Ruska poslovna komunikacija", "Cyber pravo".

Ako je vjerovati kratkom opisu kursa, kroz izučavanje mundologije student treba da stekne spoznaju o kulturno-civilizacijskim paradigmama i da razumije njihov utjecaj na globalne ekonomske tokove.

Na Fakultetu dramskih i scenskih umjetnosti bijeljinskog Univerziteta "Sinergija" postoji predmet "Autorsko pravo", koje je, čini se, toliko inspirativno kada je jedino koje u silabusu bez objašnjenja.

Na Visokoj školi za uslužni biznis na Sokocu, na Odsjeku za političke nauke, studenti pohađaju predmet "Obezbjeđenje pravnih lica u uslužnim djelatnostima", a isti predmet izučavaju i studenti pravnog fakulteta.