Upitna politička volja
9

Šta su potencijalne izmjene Statuta Mostara i gdje je "zapelo"

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Statut Grada Mostara, koji je godinama ključni problem političke scene u tom gradu, neće se mijenjati bez uključivanja javnosti koja će imati priliku dati svoje prijedloge i mišljenje, ali ni bez dvotrećinske većine koju čine SDA i HDZ.

Ovu informaciju, za Klix.ba, potvrdio je predsjednik Komisije za statut, pravne akte i nadzor zakonitosti u Gradskom vijeću Grada Mostara Slaven Bevanda (HRS).

"Grad Mostar je u obavezi da uskladi svoj statut sa presudom Ustavnog suda iz 2010 godine jer je Parlamentarna skupština BiH usvojila Izborni zakon, održani su izbori, formirano je Gradsko vijeće i sada je nužno da Grad Mostar promijeni te odredbe", kaže Bevanda.

Slaven Bevanda (Foto: Klix.ba)
Slaven Bevanda (Foto: Klix.ba)

S obzirom na to da je to već promijenjeno Izbornim zakonom, po kojem su se izbori u Mostaru 20. decembra prošle godine održali nakon 12 godina, Bevanda pojašnjava kako se sada praktično radi samo o tehničkim izmjenama Statuta Grada Mostara.

"Ali, svako ima pravo predložiti neke izmjene statuta i bitno je da se krene u tom pravcu, a to zahtijeva uključivanje javnosti, jer ovo je, ipak nametnuto", pojašnjava Bevanda.

Izmjene statuta trenutno podrazumijevaju pitanje gradskih područja, odnosno izbornih jedinica koje su bile, jer je u statutu bilo šest puta tri kao i u Izbornom zakonu, te riješiti pitanje podjele novca u centralnoj izbornoj zoni.

"Kad se krene u postupak izmjene statuta, svako ima pravo da predloži neku izmjenu, a da bi bila usvojena treba imati dvije trećine vijećničkih glasova, što je složeno kao i za sve izmjene", naglašava naš sagovornik.

Dodaje kako je upitna politička volja SDA i HDZ-a za šire izmjene Statuta Grada Mostara, napominjući da oni imaju dvotrećinsku većinu i da je bez njih nemoguće bilo šta promijeniti.

Iako nema jasno definiranog roka do kada se Statut Mostara mora usvojiti, bilo bi primjereno da to budu u roku od šest mjeseci nakon što je formirano Gradsko vijeće Mostara, s obzirom na to da je to bio rok koji je Ustavni sud nekada dao Parlamentarnoj skupštini FBiH.

Izmjene glasanja za gradonačelnika

U Statutu Mostara, koji je godinama kočio održavanje izbora i onemogućavao rad Gradskog vijeća, je izbor gradonačelnika koga biraju gradski vijećnici, a ne građani.

Zbog toga je gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ), zbog niza peripetija koje su se dogodili prilikom njegovog izbora za prvog čovjeka grada, izrazio nadu da će se za vrijeme njegovog mandata izmjenom Statuta građanima Mostara omogućiti da na narednim izborima direktno biraju gradonačelnika, kao što je to i u drugim gradovima.

Za takve izmjene Statuta, kako Bevanda naglašava, treba promijeniti Ustav Federacije BiH, koji, inače, podrazumijeva biranje gradonačelnika Mostara iz reda vijećnika.

"Ako se želi birati direktno gradonačelnik, prvo bi trebalo promijeniti odredbe Ustava FBiH, koji uređuju pitanje Mostara. Prvo to mora promijeniti najveći pravni akt, da bi onda imali pravo to mijenjati na nižem nivou", pojašnjava nam predsjednik Komisije za Statut Mostara.

Dodaje kako inicijativa za takvo što može krenuti iz Grada Mostara prema Parlamentu FBiH, ali kako napominje potrebna je dvotrećinska većina i u Zastupničkom domu, kao i u Domu naroda za takve izmjene.

"U Parlamentu FBiH jedino zastupnici, klubovi naroda i političkih stranaka mogu pokrenuti inicijativu da bi se to pitanje dovelo u isti položaj kao što je u nekim drugim općinama i gradovima", precizira Bevanda.

Ali, dodaje, kako nije u pitanju samo inicijativa za takvo što, nego činjenica da nije primjetna volja SDA i HDZ-a da se mijenjaju Statut i Ustav Federacije BiH.

"Politički sporazum je potpisan u Američkoj ambasadi između SDA i HDZ-a, da li će oni u okviru toga predložiti promjene Statuta koje su dogovorili, vidjet ćemo", kaže Bevanda.

Pored svega navedenog, za šire izmjene Statuta Grada Mostara smatra nužnim više uključiti javnost, a posebno onu stručnu, koja podrazumijeva profesore ustavnog prava, te ljude koji se bave lokalnom samoupravom koji mogu dati svoj doprinos, da bi grad bio funkcionalniji.

Podsjetimo da je izmjene Statuta i Poslovnika na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara predložio vijećnik SDP-a Arman Zalihić po hitnoj proceduri navodeći kako je to nužno da bi se na nediskriminatoran način konstituiralo Gradsko vijeće.

Na drugoj sjednici je to skinuo s dnevnog reda uz objašnjenje da više nema elementa za hitnost i kazao da gradonačelnik ima rok od 30 dana da se očituje o njegovom prijedlogu i Komisija za statut koja je formirana toga dana.